fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Потомци жртава из Мостара у Јадовну – Дан сјећања на Јадовно 1941.

Парастосу и полагању вjенаца код Шаранове jаме, на планини Велебит код Госпића 26. jуна 2010 године су присуствовали многоброjни потомци и поштоваоци jадовинских жртава из Хрватске, Србиjе, Републике Српске -Босне и Херцеговине, Црне Горе и шире. Међу њима се сабраше и неколицина потомака жртава из Мостара града уз помоћ у организациjи Српске православне црквене општине мостарске. Са сигурношћу се зна за више од двjеста одведених Срба из Мостара да су своjе овоземаљске животе скончали у овом злогласном логору, а претпоставља се да их jе више од триста педесет, jер многи ни дан данас са сигурношћу не знаjу гдjе то несташе гране са њихових породичних стабала…

Парастос и полагањe вjенаца код Шаранове jаме, на планини Велебит код Госпића 26. jуна 2010 године Парастос и полагањe вjенаца код Шаранове jаме, на планини Велебит код Госпића 26. jуна 2010 године Парастос и полагањe вjенаца код Шаранове jаме, на планини Велебит код Госпића 26. jуна 2010 године Парастос и полагањe вjенаца код Шаранове jаме, на планини Велебит код Госпића 26. jуна 2010 године
Парастос и полагањe вjенаца код Шаранове jаме, на планини Велебит код Госпића 26. jуна 2010 године Парастос и полагањe вjенаца код Шаранове jаме, на планини Велебит код Госпића 26. jуна 2010 године Парастос и полагањe вjенаца код Шаранове jаме, на планини Велебит код Госпића 26. jуна 2010 године Парастос и полагањe вjенаца код Шаранове jаме, на планини Велебит код Госпића 26. jуна 2010 године

Парастос jадовинским жртвама служио jе Епископ Горњокарловачки господин Герасим уз саслужење свештенства и монаштва Епархиjе Далматинске, Захумско-херцеговачке и приморске, Браничевске и Горњокарловачке. После парастоса, Кадиш – jевреjску молитву за мртве, читао jе загребачки рабин Лучано Прелевић.
Вjенце на Шаранову jаму положиио jе предсjедник Хрватске Иво Јосиповић, коjи jе одао почаст жртвама логора Јадовно и изразио саосjећање са свима коjи су на том страшном месту изгубили своjе наjмилиjе. „Кости убиjених jош су расуте по Велебиту, ниjемо чуваjући таjну злочина, и само мали броj преживjелих могао jе свjедочити о размjерама овога злочина“, рекао jе Иво Јосиповић и додао да jе Јадовно, иако сматрано логором, било пуно горе и опасниjе мjесто коjе jе „дословно гутало своjе жртве и повлачило их у дубине велебитских jама“.
Изасланик предсjедника Србиjе Бориса Тадића, Млађан Ђорђевић са маjком Бориса Тадића Невенком, чиjи jе отацбачен са осталима Србима у Шаранову jаму, положио jе вjенац на спомен-обиљежjе у Јадовном, рекавши да jе Јадовно мjесто гдjе не треба долазити с мржњом, него с љубављу.
У име предсjедника Владе Републике Српске Милорада Додика, вjенац jе положио његов савjетник Саво Лончар.
На Шаранову jаму вjенце jе такође положиио и предсjедник Удружења потомака и поштовалаца комплекса усташких логора Јадовно 1941. из Бања Луке, Душан Басташић, са потомцима чиjи су очеви бачени у jаму, те рекаода jе за потомке жртава подручjе комплекса усташких логора Јадовно мjесто за тиховање, помињање, праштање, и молитву, а за потомке оних коjи су чинили злочине 1941. године и девастирали спомен-обележjе 1971. и 1991.године мjесто за стид, покаjање и молитву за спас душа. „Јадовно jе, као што му и само име говори, jад, чемер и велика туга и оваj комплекс jе помно планиран за ликвидациjу неподобних грађана Павелићеве НДХ, а само мjесто jе пажљиво одабрано jош приjе почетка рата“ Нагласио jе да се прикривање истине, и омаловажавања жртава и понижавање њихових потомака у континуитету наставља до данас.
Час историjе одржао jе карловачки историчар Ђуро Затезало.

Иначе, у логору Слана на Пагу и Јадовну, помиње се да jе убиjено jе више од 45 000 хиљада људи. Епископ Атанасиjе Јевтић у своjоj књизи „Од Косова до Јадовна“ – допуњено издање, спомиње да их jе било 81 000. УШаранову jаму jе бачено између осталих и 73 свештеника Српске Православне Цркве, већином из ГорњокарловачкеЕпархиjе. Међу свештеницима су се налазили и свешетеномученици Епископ Горњокарловачки Сава Трлаjић иМитрополит Дабро-босански Петар Зимоњић.
Захваљуjући Епископу Атанасиjу Јевтићу овим свештенослужитељима Цркве Божиjе, 1988. године постављена jе и спомен плоча да су пострадали за Христа на челу свога богољубивога народа у Јадовну 1941.
Сjећање на жртве логора Јадовно 1941. године организовали су Српско народно вjеће, Координациjа jевреjских општина и Савез антифашистичких бораца и антифашиста, уз Удружење потомака жртава логора „Јадовно 41“ из Бањалуке. На Шарановоj jами, jедноj од 32 jаме у коjоj су бацане жртве, постављена jе обновљена спомен-плоча,коjа jе тамо стаjала до 90-их година прошлог века.

Извор: ЕПАРХИЈА ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКА И ПРИМОРСКА

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: