fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПРЕДАВАЊЕ О СТРАДАЛНИЦИМА У СТАРОМ БРОДУ, ЈАДОВНУ И ПРЕБИЛОВЦИМА

Предавање о Старом Броду, Пребиловцима и Јадовну одржано jе вечерас у Андрићграду

Предавање о Старом Броду, Пребиловцима и Јадовну одржано jе вечерас у Андрићграду

На Византиjском тргу у Андрићграду, у организациjи Српске православне црквене општине Вишеград, одржано jе предавање о српским страдалницима у Старом Броду, Јадовну и Пребиловцима.

Свештеник Драган Вукотић напоменуо jе да се о злочину у Старом Броду и Милошевићима врло мало зна и у Вишеграду, а нарочито у осталим диjеловима Републике Српске, Србиjе и диjаспоре.

„Дошавши у Вишеград, дио моjе парохиjе било jе и село Стари Брод, мjесто страдања хиљада српских мученика“, рекао jе Вукотић.

Вукотић jе рекао да jе хиљаде страдалих и невино побиjених људи „пробудило“ обавезу и инат да се ово мjесто отргне из заборава, и да се свим страдалим сагради нешто што jе вриjедно њихове жртве.

„Добивши благослов Његовог високог преосвештенства митрополита Николаjа, подигли смо крст у Старом Броду уз саму обалу Дрине, крст коjи ће нас опомињати, а оне коjи не знаjу шта се ту десило тjерати да питаjу“, истакао jе Вукотић.

Он jе рекао да jе спомен-капела завршена 2013. године, а 20. септембра 2014. године освештана по благослову Његовог преосвештенства епископа захумско-херцеговачког Григориjа.

Вукотић jе рекао да jе злочин у Старом Броду jединствен по томе што се велики броj страдалих жртвовао скочивши са литица у набуjалу Дрину, а на такав чин одлучивале су се посебно дjевоjке и маjке са дjецом.

„Много теже од овога пада чињеница да нико за ова злодjела ниjе одговарао. Злочинци су преко ноћи постали ослободиоци, скинули су усташке униформе и обукли партизанске“, додао jе Вукотић.

Он jе напоменуо да jе било покушаjа да се злочинци изведу на судове и осуде, али да би се све на краjу завршавало заташкавањем ради лажног братства и jединства.

„Правда jе спора, али достижна. Чврсто вjеруjем да ће jедног дана све српске жртве добити заслужено мjесто у историjи Европе“, закључио jе Вукотић.

Предсjедник Српског националног друштва „Пребиловци“ Миленко Јахура рекао jе да су Пребиловци, према истраживању jапанског листа „Асахи шимбун“, наjстрадалниjе село у Европи у Другом свjетском рату.

Он jе истакао да jе, према налазу државне комисиjе, из Пребиловаца страдало 850 од укупно 1.000 Срба.

„Страдале су жене и дjеца. Убиjени су у Шурманачкоj jами, дубокоj 66 метара, 6. августа 1941. године. Та jама налази се у католичкоj жупи Међугорjе. Убиjали су мjештани Међугорjа, Биjаковића и Шурманаца, Хрвати и муслимани из сусjедних села. На врло суров начин су живи бачени у jаму, у коjоj су умирали данима и нико се из ње ниjе спасио“, рекао jе Јахура.

Након предавања о српским страдалницима на Византиjском тргу у Андрићграду, отворена jе изложба под називом „Моjе Јадовно“, коjа свjедочи о постоjању првог логора смрти у НДХ током Другог свjетског рата.

Предсjедник Удружења „Јадовно 1941“ Душан Басташић рекао jе да ће изложба доприниjети обjелодањивању пребиловачке трагедиjе, али и народа источне Херцеговине.

„Ово jе путуjуће свjедочанство коjим приказуjемо истину о страдању Срба, коjи су пострадали 1941. године“, рекао jе Басташић.

Он jе истакао да jе изложба пропутовала многе градове Српске и Србиjе, а приказана jе на више мjеста у Америци, Великоj Британиjи и западноj Европи.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

У НЕДЈЕЉУ ПОМЕН ЖРТВАМА У СТАРОМ БРОДУ

У БЕОГРАДУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О СТРАДАЊУ ПРЕБИЛОВАЧКИХ СРБА

Злочин у Старом Броду – Покољ 6000 Срба на Дрини 1942.

У Андрићграду о страдању Срба у Старом броду, Јадовну и Пребиловцима

Јадовничка голгота – Свештенослужитељи Српске Православне Цркве 1941. године

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „МОЈЕ ЈАДОВНО“ – Jadovno 1941.

ИЗЛОЖБА О СТРАДАЊУ У УСТАШКИМ ЛОГОРИМА СМРТИ …

НОВИ САД: ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „МОЈЕ ЈАДОВНО“ – Jadovno …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: