fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЈАДОВНИЧКИМ ЖРТВАМА

Парастос jадовничким жртвама

 Служен парастос jадовничким жртвама код Шаранове jаме

Госпић 20. jун – Над Шарановом jамом на Велебиту, у Хрватскоj, служен jе парастос поводом Дана сjећања на Јадовно 1941. године, када су усташе на наjсвирепиjи начин убиле више од 40.000 жртава, углавном Срба.

Парастос jадовничким жртвама служили су свештеници Епархиjе горњокарловачке и других епархиjа Српске православне цркве.

Предсjедник Удружења грађана „Јадовно 1941“ Душан Басташић изjавио jе да jе Шаранова jама страшно мjесто, као и друге крашке jаме на чиjем се дну налазе посмртни остаци невино страдалих српских мученика.

Он jе рекао да, нажалост, ни 74 године након злочина jош нису ексхумирани и на достоjанствен начин сахрањени посмртни остаци jадовничких жртава.

Басташић jе рекао да jош нема имена на спомен обиљежjу коjе jе недавно подигнуто на платоу испред Шаранове jаме на Велебиту, jер то не дозвољаваjу хрватске власти.

Он jе навео да ће се данас jедна група ходочасника упутити према мjесту, гдjе jе био логор Јадовно, док ће мањи дио ходочасника из Карлобага упловити у увалу Слана на острву Паг, гдjе ће бити служен парастос и постављен освештани крст за више од 8.000 побиjених у пашком камењару и утопљених у мору пашких врата.

Парастосу су присуствовали изасланик предсjедника Републике Српске
Миладин Драгичевић, секретар у Министарству рада и борачко – инвалидске заштите Републике Српске Славко Перић, директор Републичког секретариjата за вjере Драган Давидовић, предсjедник Српског демократског форума у Хрватскоj Вељко Џакула, те потомци жртава из Србиjе, Српске и региона.

Обиљежавање Дана сjећања на Јадовно 1941. организовали су Епархиjа горњокарловачка и Удружење грађана Јадовно 1941.

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима, коjи нису коначни, на наjбруталниjи начин убиjено jе 40.123 људи, углавном Срба.

Парастос jадовничким жртвама

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Дани сjећања на Јадовно 1941 – 2015. – Jadovno 1941.

СРНА: Сви на Јадовно 20. jуна

Јадовно ниjе jама, већ увод у Јасеновац

Истина миjења поглед на живот и смрт

КОМПЛЕКС ЈАДОВНО – ЈАДОВНО 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: