fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СРПСКИ НАРОД НЕ СМИЈЕ ЗАБОРАВИТИ ЈАДОВНО

Парастос над Шарановом jамом

Парастос над Шарановом jамом

Изасланик предсjедника Републике Српске Миладин Драгичевић поручио jе jуче поводом Дана сjећања на Јадовно 1941. године да српски народ никада не треба да заборави шта се догодило у Јадовну.

„У jамама Јадовна на наjсвирепиjи и људском уму несхватљив начин убиjено jе више од 40.000 невиних људских душа, посjечених и угашених због свог имена, идентитета и вjере“, рекао jе Драгићевић Срни у Јадовну.

Драгичевић jе навео да jе хиљаде дjечиjих безбрижних гласова утихнуло заувиjек и да jе остала болна тишина коjу данас сви овдjе чуjемо, коjа мора да заболи свако људско биће.

„Тишина, коjа jе гласниjа и jача од крика прекинутог дjетињства, гласниjа од маjчиних вапаjа за отетим чедом. Тишина коjа годинама jечи кроз ове jаме, дозиваjући и опомињући“, истакао jе он.

Драгичевић jе рекао да jе циљ jучерашњег окупљања у Јадовну да се та опомена чуjе и не заборави, те да се подсjете и науче све генерациjе послиjе Јадовна – да jе jедна генерациjа дjеце, родитеља, бака и дjедова страдала невина због монструозне идеологиjе болесних умова.

Он jе рекао да свjедочења о страдању у Јадовну треба преносити даље, далеко одавде, на другим мjестима, у школама и институциjама да се не заборави, jер овдjе говоре душе мученика коjе позиваjу на сjећање.

„Сjећање нас не смиjе раздваjати, мора нас приближити да заjедно сприjечимо повампирене болесне идеологиjе да икада више буду господари живота и смрти било гдjе на земљи“, нагласио jе Драгичевић.

Над Шарановом jамом на Велебиту, у Хрватскоj, jуче jе служен парастос поводом Дана сjећања на Јадовно 1941. године, када су усташе на наjсвирепиjи начин убиле више од 40.000 жртава, углавном Срба.

Парастос jадовничким жртвама служили су свештеници Епархиjе горњокарловачке и других епархиjа Српске православне цркве.

Осим Драгичевића, парастосу су присуствовали секретар у Министарству рада и борачко – инвалидске заштите Републике Српске Славко Перић, директор Републичког секретариjата за вjере Драган Давидовић, предсjедник Удружења грађана „Јадовно 1941“ Душан Басташић, предсjедник Српског демократског форума у Хрватскоj Вељко Џакула, те потомци жртава из Србиjе, Српске и региона.

Обиљежавање Дана сjећања на Јадовно 1941. организовали су Епархиjа горњокарловачка и Удружење грађана Јадовно 1941.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

СЛУЖЕН ПОМЕН ЗА 8.000 ЖРТАВА И ПОДИГНУТ СПОМЕН-КРСТ

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЈАДОВНИЧКИМ ЖРТВАМА

СРНА: Сви на Јадовно 20. jуна

Јадовно ниjе jама, већ увод у Јасеновац

Комплекс Јадовно – Јадовно 1941

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: