fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Вулин: Усташки дефиле у Јадовну без осуде!

За односе Србиjе и Хрватске лековито говорити о фашизациjи политичког живота. Велики притисак на српску страну пред преговоре у Бриселу. Орића Србиjа не би тражила да нема доказе. За мигранте добри услови у Србиjи, напомиње Вулин

Александар Вулин 

Александар Вулин

Александар Вулин jе, гостуjући у Дневнику РТС-а, рекао да jе лековито за односе Србиjе и Хрватске говорити о фашизациjи политичког живота и додао како мисли да jе то помоћ приjатељима у Хрватскоj и порука да су Срби спремни да се заjедно са њима боре против фашизациjе.

Вулин каже да ниjе некултурно говорити истину, али да jе некултурно и недомаћински када се на улазу у Јадовно, jедну од наjстрашниjих jама у историjи цивилизациjе, окупи „више стотина повампирених усташа коjе сматраjу да jама ниjе била довољно пуна“.

На питање да прокоментарише његову изjаву о Алоjзиjу Степинцу, Вулин jе рекао да jе он само поставио питање – да ли jе могуће да неко ко jе био званични врховни викар, воjни свештеник, командант воjних свештеника, може да буде светац.

Истовремено док је Хрватска обележила Дан антифашизма у Јазовки, месту где је закопано 447 жртава убијених након уласка партизана у Загреб, дефиловали су црнокошуљаши обучени у усташке униформе, са усташким обележјима.
Поход до Јазовке одржан је под покровитељством хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић, а њена изасланица Бруна Есих је рекла да се у Хрватској не проводи фашизација друштва.
Истовремено је међу окупљенима било оних који су отворено поздрављали са ”За дом спремни”, носећи усташке симболе!
– ”Данас у Брезовици слави се први хитац испаљен у Хрватску од стране чланова Комунистичке партије”, рекао је Борис Пребег у име организатора, који је говор закључио ”За дом и све за Хрватску”.
Нико од представника државних институција није на то реаговао, нити напустио скуп.

„Само се онда питам шта jе са душама коjе су побили исти ти. Пробаjте да замислите да било коjи светски званичник оде у Маутхаузен или било коjи други концентрациони логор Немачке, положи венац на споменик побиjеним људима, а онда са њиховог гроба оде до гроба команданта логора и положи исти таj венац. Не би ишло“, указао jе Вулин.

Коментаришући изручење Насера Орића, Вулин jе подсетио да га Србиjа не би тражила да не мисли да има доказа и да не мисли да правда треба да буде иста за све жртве.

„Читав регион треба да следи пример нашег премиjера. Када би сваки од вођа свих народа коjи живе на простору бивше СФРЈ и коjи су учествовали у сукобима бар jедном отишао на помен другом народу и поклонили се невиним жртвама ето нама мира“, рекао jе Вулин.

На питање да ли ће премиjер Александар Вучић отићи у Сребреницу, Вулин jе истакао да то не зависи од њега, као и да jе он показао вољу и спремност да тамо оде.

„Да ли ће Бошњаци то разумети, надам се и веруjем да хоће, као што мислим да читав регион то треба да уради. Немоjте да мирите мртве, мртви су рекли све о себи, нама треба мир за живе“, поручио jе Вулин.

Говорећи о предстоjећим преговорима у Бриселу Вулин jе рекао да за њега ниjе изненађење предлог да Заjедница српских општина функционише по принципу невладине организациjе и додао како jе велики притисак на Србиjу пред разговоре са другом страном.

Напомиње да наши представници у Бриселу могу да се изборе са тим притисцима и додаjе како jе главни циљ да се за преговарачким столом осигураjу интереси Срба на КиМ.

На питање шта су интереси Срба, Вулин указуjе да jе основни интерес да се сачува безбедност Срба на териториjи Косова.

Истиче како jе контрола кретања важна због безбедности, и зато указуjе значаj мостова и прелаза.

Као шеф радне групе за питања миграната Вулин подсећа да jе постигнут договор мађарске, аустриjске и српске полициjе коjи ће чувати нашу границу са Македониjом.

Указуjе како jе македонска граница лоше чувана због проблема у Македониjи и додаjе како jе само синоћ у Македониjу враћена група од око 400 људи коjа jе намеравала да уђе на териториjу наше државе.

Вулин подвлачи да jе директор српске полициjе разговарао са мађарским колегом, и напомиње да о зиду коjи jе планирала да подигне Мађарска могу само да преговараjу али да не могу северним суседима било шта да наређуjу.

Истиче да ће се данас састати са представником УНХЦР, и подсећа како сваком мигранту наша земља даjе максимум стандарда, коjи jе често виши од стандарда коjи они добиjаjу у земљама ЕУ кроз коjе пролазе.

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

А може ли исти венац у Скелане и у Поточаре?

ВУЛИН: СТЕПИНАЦ ЈЕ БИО УСТАШКИ ВИКАР

ВИДЕО: Јадовно, путевима убиjених предака

Комплекс Јадовно – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: