fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Здравко Крстановић: Теслин Смиљан без Срба

Масовно истребљење започела Павелићева НДХ, а окончано jе деведесетих. Мемориjални центар Николе Тесле служи за то да се сакриjе истина о судбини Теслиних рођака и сународника

Здравко Крстановић
Здравко Крстановић

Напомена редакције портала Јадовно.срб.: Овај прилог је први пут објављен на нашем порталу 29. септембра  2015. године.

Завичај светлоносца Николе Тесле, хрватске усташе, под вођством Анте Павелића, претворилe су у пакао. Независна Држава Хрватска проглашена jе 10. априла 1941, a већ наредног дана прорадила jе њена машинериjа смрти и ужаса. Теслино родно место Смиљан нашло се у кругу комплекса логора смрти Јадовно у коме су (према подацима Ђуре Затезала) од 11. априла 1941. до 21. августа 1941. усташе свирепо усмртиле 40.123 особе, од тек рођене деце до људи у дубокоj старости, а међу жртвама било jе 38.010 Срба и 1.998 Јевреjа. Центар jезивог jадовничког губилишта био jе Госпић где су жртве, у сточним вагонима, довожене из разних подручjа НДХ.

Ликвидациjе Срба у Смиљану, као и другде по Лици, Кордуну, Баниjи, Славониjи, Босни, Херцеговини почеле су с успоставом НДХ. А масовни покољ смиљанских Срба домаће усташе извршиле су на Св. Илиjу, 2. августа 1941, и наредних дана. У покољу jе заклано и запаљено 27 новорођенчади без имена, 127 деце узраста од jедне до 15 година, 340 особа старости од 16 до 80 година и 12 особа стариjих од 80 година. Свега стотинак Срба Смиљанчана измакло jе ножу и ватри. Шесторица од њих, са jош двадесет и четири, обешена су 5. марта 1945, у Смиљану на бандере, дрвеће и путоказе, неки у близини Теслине родне куће. Ову кућу – парохиjски дом, као и Цркву Светог Петра и Павла, у коjоj jе служио Теслин отац Милутин и где jе гениjални научник крштен, усташе су срушиле и спалиле.

И кућа и црква су обновљене. Сада су део Мемориjалног центра Николе Тесле. Срба у Смиљану више нема. Завршни чин њиховог истребљења збио се у новоj, данашњоj хрватскоj држави коjа jе прорадила 1991. Хрватски зликовци су у Смиљану мучили и убили Јову и Раду Богића, Јову Лемаића, Мићу и Милана Пеjновића и Богдана Раjчевића. У jесен 1991. убили су на њиви осамдесетогодишњег старца Лукицу Пеjновића. Последња жртва из Смиљана jе Борка Вранеш (р. 1926) коjа jе убиjена и спаљена у Госпићу 1993.

У овом граду Срби су убиjани и спаљивани, Црква Светог Георгиjа 1992. сравњена jе са земљом, на месту где jе била сада jе паркинг. Споменик Николи Тесли срушен jе 1991. У Госпићу нема Теслиног споменика. Поменимо да Милутин Миланковић нема улицу у Даљу, а његова родна кућа налази се у Улици хрватског бранитеља Златка Такача. Док Марко Перковић Томпсон пева, величаjући усташке кољаче, остали раде своj посао.

А мемориjални центар Николе Тесле служи за то да се сакриjе истина о судбини Теслиних рођака и сународника. Велика гранитна гробница, с посмртним остацима смиљанских жртава, налази се десетак метара иза цркве, а имена жртава избрисана су у последњем рату и jош нису враћена. Хрватима би могла сметати ћирилица. Смиљан jе немогуће одвоjити од Глине. У глинскоj Цркви рођења Пресвете Богородице усташе су, од 28. jуна 1941. до 3. августа 1941. на наjсвирепиjи начин убиле 1.567 Срба. Након „Олуjе“, од августа 1995. на месту Богородичне глинске цркве налази се Хрватски дом. „Олуjа“ се у Републици Хрватскоj слави као државни празник. Каква држава, такав и празник.

Јавила се идеjа да се Мемориjални центар Николе Тесле стави под међународни надзор. Тешко jе веровати да ће се то десити.

Пише: Здравко Крстановић, књижевник и новинар

Извор: НОВОСТИ 

Везане виjести:

Приредио: Томо Радусин

Гробница без обиљeжjа у Смиљану – сjећање на злочин 5. марта

LIČKO KRVAVO LJETO 1941: RIMOKATOLIČKI INSPIRATORI I …

Нова хрватска подвала: Никола Тесла jе Влах! – Jadovno 1941.

АКАДЕМИК ВАСИЛИЈЕ КРЕСТИЋ: Хрватско своjатање Николе …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: