Делегација Одбора за Јасеновац СПЦ на Дану холокауста у Јерусалиму

Latinica

Уочи Дана холокауста, у недељу 1. маја делегација Одбора за Јасеновац коју су чинили протосинђел мр Јован Ћулибрк, координатор Одбора, и монах мр Павле Кондић по посебном позиву је присуствовала централној свечаности у Спомен-установи Јад Вашем у Јерусалиму. На свечаности су говорили председник Израела Шимон Перес и премијер Бенјамин Нетанјаху, док је централни део свечаности било паљење шест меморијалних бакљи у спомен шест милиона страдалих Јевреја у току Другог светског рата. У име Јерусалимске Патријаршије скупу је присуствовао Архиепископ Константине г. Аристарх, генерални секретар Светог Синода, као и представници других хришћанских заједница у Светој Земљи.

Док је централном обележавању Дана холокауста у Јерусалиму присуствовао сав државни врх Државе Израел, заменик министра спољних послова Дани Ајалон је присуствовао парастосу јасеновачким жртвама на Доњој Градини, делу јасеновачког логора који се налази у Републици Српској.

На овогодишњој свечаности у Јад Вашему посебна пажња је обраћена на страдање у бившој Југославији. У свом говору председник Перес је истакао логор смрти Јасеновац који се одликовао окрутношћу већом и од својих нацистичких парњака. Међу шест преживелих страдалника који су палили меморијалне бакље била је и Дина Бихлер-Хен, рођена Загрепчанка, коју је мајка успела да сакрије код породице Беритић која ју је чувала до краја рата; цела Динина породица је страдала у Јасеновцу.

 У организацији Спомен-установе Јад Вашем 29. априла отворен је и почео са радом Семинар о холокаусту за хришћанске лидере. На свечаности отварања, у оквиру представљања организатора, поздравно слово изрекао је и протосинђел мр Јован Ћулибрк, чије је сведочење о страдању српског народа, међу којима и 337 његових сродника и презимењака током Другог светког рата у јасеновачком логору и по другим стратиштима, оставило је великог утиска на све присутне. Учесници семинара, њих двадесет и четири, припадници неколико хришћанских деноминација дошли су са разних страна света: из Финске, Чешке, Канаде, САД, Гане, Сингапура, Немачке. На семинару, који траје до 9. маја, у име Српске Цркве учествује монах мр Павле Кондић, управник Архива и библиотеке Митрополије Црногорско-приморске.

 

Дани холокауста у Јерусалиму - Dani Holokausta u Jerusalimu Дани холокауста у Јерусалиму - Dani Holokausta u Jerusalimu Дани холокауста у Јерусалиму - Dani Holokausta u Jerusalimu

Јосиф Станковић