fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

I REJTING SIT I ŽRTVE NA BROJU

English

I žrtve i ubice imaju svoja imena, ali i svoje korijene i razloge zbog kojih su bili to što su bili. Jedni u jamama, a drugi iznad jama.

Kolinda Grabar-Kitarović u Jasenovcu

Kolinda Grabar-Kitarović u Jasenovcu

Piše: Nenad TADIĆ

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-KitaroviĆ posjetila je Jasenovac i odala počast žrtvama ustaške NDH, bez pratnje medija i mimo državne delegacije, kao da ide u neku privatnu posjetu.

Kao građansko lice – Kolinda Grabar-Kitarović svakako ima pravo da ode na taj način na mjesto jednog od najgorih zločina (zločina genocida) u ovom dijelu Evrope.

Ali, kao predsjednik Hrvatske, gospođa Kitarović je to morala učiniti (i) na ceremonijalnom, odnosno službenom nivou.

Na ovaj način, sve žrtve bestijalno poubijane u tom logoru smrti postale su neka vrsta političkih žetona u diplomatsko-partijskim igrama na javnoj sceni Hrvatske.

Poznato je, naime, da hrvatska desnica pravi konstantnu istorijsku reviziju zločina u NDH. Novi predsjednik Hrvatske nedavno je izbacila sa Pantovčaka bistu Josipa Broza Tita, što je kod njenih glasača naišlo na aplauz.

Da je sačekala još koji dan, gospođa Kitarović bi zajedno sa svojim političkim rivalima bila u Jasenovcu i tamo slušala govore i brojke koje se ni malo ne sviđaju ni HDZ-u Tomislava Karamarka ni onima koji su spremni da im daju glasove.

Zato je „na miran i tih način“, kako to navode neki hrvatski mediji, Kolinda Grabar-Kitarović obavila svoju dužnost, iznenadivši čak i upravu Memorijalnog centra.

U popratnom prigodnom upisu nakon polaganja cvijeća, ona je navela i par humanih i ljudskih rečenica, sa političkim refleksijama naravno, u kojima se negativno odredila prema NDH i zločinima činjenim u tom režimu.

Ono što pada u oči jeste činjenica da Kitarovićeva nije navela koji su to ljudi ubijani u Jasenovcu i, iznad svega, zašto? Ona je Srbe, Jevreje i Rome jednostavno prevela u – ljude koji su tamo stradali.

Ipak, genocid se ne vrši nad amorfnom masom „ljudi“ već nad etničkim grupama, koje su u NDH bile stavljene, poimenično, izvan zakona.

Nisu djeca sa Kozare ubijana samo zato što su bili ljudi, već zato što su bili – Srbi i pravoslavni. Da bi se zatrla biološka reprodukcija tog naroda. Kao što to zločinci rade u svakom genocidu.

Niko, naravno, ne spori da su ustaše ubijale i one koji su bili drugih nacionalnosti, a koji su se pobunili protiv tog režima.

Ali, prešućivanje istorijskih činjenica o zatiranju cijelih populacija zarad političko-nacionalnog „mira u kući“ jednostavno ostavlja ružan utisak i nimalo ne doprinosi rješavanju dugotrajnog srpsko-hrvatskog spora.

I žrtve i ubice imaju svoja imena, ali i svoje korijene i razloge zbog kojih su bili to što su bili. Jedni u jamama, a drugi iznad jama.

Da je imala snage da to napiše, Kolinda Grabar-Kitarović možda je mogla da bude predsjednik i ono malo preostalih Srba u Hrvatskoj (srpske manjine, kako se to danas kaže).

Ovako, bila je to poluskrivena posjeta političara koji je želio da što prije obavi dužnost i da se o tome priča i piše što je moguće manje.

I rejting sit i žrtve na broju.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

KOLINDA ‘Srbi koji žive u Hrvatskoj za mene su … – Jadovno 1941.

OBNOVITI SPOMEN-PLOČU NA MJESTU LOGORA „SLANA …

Jasenovac – najveći Srpski grad pod zemljom

KOMEMORACIJA U JASENOVCU U NEDJELjU, 26. APRILA

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: