fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Jasenovac se koristi za političke interese

rafael_israeli.jpgEnglish

U materijalima u kojim je u posljednjih 20 godina pisano o logoru Jasenovac najmanje je istorije, a previše sadržaja koji služi za dnevnopolitičke interese, izjavio je Srni profesor sa Trumanovog instituta Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu Rafael Israeli.

„Istražujući materijal koji je pisan u posljednjih 20 godina o ovim stradanjima, nalazim malo istorije, a previše obostranih, čak neprimjerenih napada, nenaučnog pristupa, sa više politike i dnevnopolitičkih aktivnosti, koje imaju za cilj mobilisanje određenih interesa“, ocijenio je Israeli.

On je, uoči posjete aktivista Ferijalnog saveza Republike Srpske Muzeju Jad vašem, rekao da su jedan od kamena spoticanja u svakoj prilici između naučnih radnika iz Hrvatske i onih iz Srbije, uključujući i BiH, brojke žrtava logora.

„One se kreću od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada žrtava, pa se onda postavlja terminološko pitanje pod kojim pojmom treba podvesti te žrtve, prije svega srpske iz Jasenovca. Kada je riječ o Jevrejima i Romima, činjenice su poznate“, kazao je Israeli.

On je naglasio da „igrarija“ brojkama može dovesti do pitanja šta znači ubiti jednog čovjeka, nekoliko ljudi, nekoliko stotina, zapitavši da li sve ide po brojkama da bi se došlo do pojma genocida.

„Čak i ako su tačne hrvatske tvrdnje da se radi o nekoliko desetina hiljada žrtava sistema logora Jasenovac, i u tom slučaju govorimo o genocidu, a da ne govorimo koliko su te brojke problematične, nekad vanpredmetne, odnosno odvajaju od samog smisla naučnog istraživanja i ne ohrabruju“, stav je Israelija.

On je istakao da ne treba dozvoliti dnevnolpolitičkim interesima i stvarima koje su vezane za nečije profite da se bave nečim što treba da ostane isključivo u naučno-istraživačkoj oblasti.

„Imamo sam priliku da posjetim Spomen-područje Donja Gradina i Jadovno i kao i svi normalni ljudi bio sam zaprepašten i zatečen onim što sam vidio. Ono što mi je posebno teško palo, jesu posljedice višedecenijskog zatiranja tragova i poimanja sistema logora smrti“, naglasio je Israeli.

„To me je opredijelilo da budemo jedan od autora naučno-istraživačkog projekta koji će pokušati da rasvijetli neke aspekte tih strahota, ne ulazeći u neprestane razmirice i neslaganje dvije strane, koje su uključene u taj predmet“, kazao je Israeli.

On je naveo da je, proučavajući određene materijale, imao priliku da se upozna sa istorijskim činjenicama i pretpostavkama koje su prethodile tim strahotama.

Profesor Israeli rekao je da je posebno raskršće u njegovom odnosu prema Srbima period proteklog rata i NATO bombardovanja Jugoslavije, koji su kod njega, kako je rekao, izazvali zgražanje, posebno načinom na koji su predstavljeni u medijima.

„To je kod mene izazvalo poriv da objavim članak u jednom izraelskom listu na engleskom jeziku, koji je vrlo čitan, a u kojem sam prikazau i drugu stranu i apsurdnost tih dešavanja“, rekao je on.

Israeli je napomenuo da je više puta boravio u Republici Srpskoj, učestvujući u projektima koje je organizovala Akademija nauka i umjestnosti Republike Srpske, kao i na više konferencijia poput one o Jadovnu.

Predsjednik Upravnog odbora Ferijalnog saveza Republike Srpske Dubravko Suvara rekao je da je od velikog značaja činjenica da je dio postavke muzeja Jad vašem posvećen zločinima počinjenim na prostorima bivše Jugoslavije.

Suvara je kazao da posjeta Jad vašemu treba da bude pokazatelj kako Srbi iz Republike Srpske treba da se odnose prema prošlosti i svom stradanju.
„Način na koji Jevreji brane od zaborava stradanje svog naroda, treba da nam bude primjer kako i mi da se odnosimo prema stradanju Srba, odnosno da nikada ne zaboravimo zločine koji su se desili nad sprskim narodom u protelkim ratovima“, rekao je Suvara.

Aktivisti Ferijalnog saveza obišli su i Manastir Svetog Save Osvećenog u Judejskog pustinji, gdje se Sveti Sava srpski primio osvećeno žezlo pošto mu je dva puta palo pred noge.

Srbi su upravljali ovim manastirom 130 godina, a danas pripada grčkoj pravoslavnoj crkvi. Ovo je manastir Jerusalimskog tipikona, zbog čega samo muškarci mogu ulaziti.

Nakon toga posjetili su Crkvu Sveto Teodosija, Crkvu Hristovog rođenja i Crkvu Hristovog groba, kao i Zid plača.

Posjeta Jerusalimu

Posjeta Jerusalimu

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Rafael Izraeli: Jugoslovenski Jevreji, Ron Arad i Holokaust u Bosni

Prof. Dr Rafael Izraeli na Kosovu, 4. septembra 2011.

RAFAEL IZRAELI Podrška islamu je ubistvo hrišćanstva

Rafael Izraeli ISLAM NA BALKANU POD NjEMAČKOM OKUPACIJOM

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: