fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЈАСЕНОВАЧКА „АНАТОМИЈА ЗАБОРАВА“ У ЛОНДОНУ

Комисиjа, коjом jе предсjедавао амерички професор Бернард Клаjн, на састанку у Њуjорку утврдила jе да jе више од 1.400 римокатоличких свештеника и часних сестара лично клало, мучило и убиjало Србе, Јевреjе и Роме у НДХ.

У Лондону свечано отворена изложба Анатомиjа заборава и промовисана књига о Хансу Ивану Мерцу

У Лондону свечано отворена изложба Анатомиjа заборава
и промовисана књига о Хансу Ивану Мерцу

Приредила: Весна ШУРБАТ

У сали Дома владике Николаjа у Лондону отворена jе изложба посвећена жртвама хрватских логора за истребљење Срба, Јевреjа и Рома у Јасеновцу и Доњоj Градини под називом „Анатомиjа заборава“, коjу jе припремила Народна и универзитетска библиотека Републике Српске.

Изложба, коjу jе организовала Међународна комисиjа за истину о Јасеновцу, одржана jе поводом 70 година завршетка Другог свjетског рата, када су се чувари хрватског логора у Јасеновцу повукли да би недељу дана касниjе народна ослободилачка воjска затекла логор напуштен и разрушен.

Такође, одржана jе и промоциjа добротворне организациjе „Јасеновац и Холокауст Мемориал Фондеjшн“, као и књиге „Иван Ханс Мерц, римокатоличка црква и истините лажи“ Драгане Миjатовић Томашевић – саопштила jе Међународна комисиjа за истину о Јасеновцу, основана у Великоj Британиjи.

Отварању изложбе и промоциjи присуствовали су министар савjетник Амбасаде БиХ Светозар Милетић, амбасадор Србиjе Огњен Прибићевић, принцеза Катарина…

Присутан jе био и представник Воjске Србиjе пуковник Саша Перовић, те свештенство православних цркава у Лондону, на челу са изаслаником грчког архиепископа Грегориjуса отац Мелитон Оакс.

Били су присутни и представници Лондонског универзитета, Британске националне библиотеке и других културних установа у Лондону, представници удружења Нови Сад – Норвич, као и разних српско-британских удружења.

Добротворна организациjа „Јасеновац и Холокауст Мемориал Фондеjшн“ има за циљ да прикупља средства за изградњу мемориjалног центра на jасеновачком стратишту у Доњоj Градини.

Ова организациjа, основана у Великоj Британиjи, прикупља средства и за истраживање геноцида над Србима, Јевреjима и Ромима у усташкоj НДХ с циљем промовисања истине, коjа ће омогућити међусобног помирење различитих вjерских и етничких група коjе сада живе на териториjи БиХ и Хрватске.

Књига „Иван Ханс Мерц, римокатоличка црква и истините лажи“ Драгане Миjатовић Томашевић покушава да расвиjетли живот и рад Ивана Ханса Мерца, коjи jе на лични позив папе Пиjа Једанаестог позван да оснуjе злогласну Католичку акциjу – стоjи у саопштењу Међународне комисиjе, чиjи jе предсjедник Србољуб Живановић.

Према писању хрватске штампе, Иван Ханс Мерц jе био духовни вођа хрватског усташког покрета и главни васпитач римокатоличких свештеника, будућих кољача Срба, Јевреjа и Рома.

Мерц jе у потпуности провео доктрине католичке акциjе кроз организациjу „Орлови“, коjу jе сам основао, а коjа jе преименована у Крижаре и коjа jе током Другог свjетског рата активно помагала усташком режиму у истребљењу Срба,Јевреjа и Рома.

Међународна комисиjа за истину о Јасеновцу, у коjоj ниjе било представника из бивше Југославиjе, а коjом jе предсjедавао амерички професор Бернард Клаjн, на састанку у Њуjорку утврдила jе да jе више од 1.400 римокатоличких свештеника и часних сестара лично клало, мучило и убиjало Србе, Јевреjе и Роме.

Према налазима ове комисиjе, међу жртвама jе било више од 700.000 Срба, 23.000 Јевреjа и 80.000 Рома.

Хрватска jе била jедина земља на свиjету коjа jе имала логор за истребљење дjеце, а утврђено jе да jе међу jасеновачким жртвама било 110.000 дjеце испод 14 година старости – стоjи у саопштењу.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Позивамо вас на промоциjу књиге у коjоj jе откривена истина о …

„ханс иван мерц – римокатоличка „црква“ и истините лажи“

Изложба „ЕКОНОМИЈЕ ЈАСЕНОВАЧКОГ ЛОГОРА“ у Новом Саду

ДУГО СКРИВЕНА ТАЈНА: Истина о ископавањима у Јасеновцу

ПЕЧАТ – Шта jе данас Јасеновац Хрватима? (ВИДЕО)

Јадовно – Јасеновац

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: