fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Литургијска прослава Новомученика Јасеновачких

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovac_slava_2.jpg

У манастиру Јасеновцу 13. септембра 2012. године, на дан Новомученика jасеновачких, Свету архиjереjску Литургиjу са благословом и у присуству Епископа славонског г. Саве служио je Епископ липљански г. Јован, викар Патриjарха српског у Пећкоj Патриjаршиjи и координатор Одбора за Јасеновац Светог Архиjереjског Сабора Српске Православне Цркве, са jеданаест свештеника и два ђакона из свих краjева где живи наш народ и постоjи Српска Црква.

Црква jе на празник светих мученика jасеновачких била по први пут препуна  верника из Србиjе, Републике Српске и оно мало наших сународника што jе преостало из оближњих места након недавног рата. Атмосфера у  манастиру, литургиjско поjање, као и сама архиjереjска служба били су величанствени  молитвени тренуци, као да се небо спустило на земљу.

„За свето мучеништво, за велику несрећу, за тугу jасеновачку ниjе потребно много речи,“ тако jе тумачећи Свето Јеванђеље у своjоj краткоj и  дирљивоj беседи рекао владика Јован. „Ми стоjимо данас на светом тлу, српском мученичком. Толико светом да би као пророк Моjсиjе Хориву требало да изуjемо обућу своjу и приступимо му босих ногу.”

Са благословом Владике Саве, вернима се обратио и архимандрит Пантелеjмон из Јужне Африке, коjи jе видно озарен захвалио Богу, светим мученицима jасеновачким и епископима што су му омогућили  да служи на овом светом месту. Истакао jе да у Јоханесбургу редовно служе свету Литургиjу на оваj дан и да се део моштиjу светих мученика налазе у престолу храма светог Томе у Јоханесбургу.

После ломљења славског колача владика Сава jе топлим речима, уз захвалност Богу, благословио народ коjи jе тог дана пристигао у Јасеновац из свих српских земаља. Захвалио се епископу Јовану, свештеницима и монасима, као и поклоницима из Бањалуке коjи редовно обилазе Епархиjу славонску. Овог пута дошли су у организациjи Светосавске омладине Епархиjе бањалуче, Удружења логораша и њихових потомака и Удружења Биjели Поток. Нагласио jе да из Београда у последњих годину дана трећи пут долазе поклоници, оваj пут у организациjи Одбора за Јасеновац Светог Архиjереjског Сабора, а са благословом Његове Светости Патриjарха српског г. Иринеjа.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovac_slava_3.jpg

„Без вас данас би ова црква била готово празна, а са вама у њоj данас jе наjвише верника од оснивања манастира. Узвишено jе и богоугодно осећање, када су ово свето место и наша jасеновачка црква препуни верника, молитвеника и свештеника. После дуго година, дочекали смо таj тренутак“, поручио jе владика Сава. Благосиљаjући народ, обратио се игуманиjи Таисиjи са жељом да Господ благослови и оваj манастир сестринством.

Поклоници из Београда су осим манастира Јасеновац, посетили и Спомен-подручjе у истом месту, Доњу Градину, потом мученичка српска места Драксенић, Дракулић и Биjели Поток. На овим местима поново jе оживљена велика српска туга, оплемењена молитвеном атмосфером коjа jе била присутна од првог тренутка када се аутобус са ходочасницима упутио према Славониjи, до момента повратка у српску престоницу.

Лила jе без престанка киша у Хрватскоj током целог путовања. Ипак, наjхладниjе и наjветровитиjе било jе у самом Јасеновцу. На подручjу Спомен комплекса „Јасеновац” налет ледене кише и ветра као  да jе хтео да каже да нас у стопу  прате сузе мученичке. Хладноћа се просто увлачила у кости за време помена jасеновачким и свим другим жртвама коjе су невино пострадале на простору НДХ од усташке злочиначке руке. Испод „Цвета“ под налетима ветра и кише, помен су служили пристигли свештеници и монаштво са своjим народом. Гореле су свеће у рукама Срба походника. Једнодушно поjање jе греjало и преносило  благодат са вишег на ово свето jасеновачко поље.

Биљана Живковић

Извор: СПЦ.РС

Везане виjести:

Епископ Јован: ПУТОКАЗИ У ЈАСЕНОВЦУ СУ ПУТОКАЗИ НОВОГ ЈЕРУСАЛИМА

СВЕТИ СРПСКИ НОВОМУЧЕНИЦИ ЈАСЕНОВАЧКИ МОЛИТЕ БОГА ЗА НАС

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: