fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Мирко Божић пише Швајцарцима о Јасеновцу

Мирко Божић

Мирко Божић


Одлучио сам да напишем истину о нечему што има везе са мном и моjом породицом, каже ученик трећег разреда средње школе из Цириха

НЕ зацељуjу ране потомака jасеновачких страдалника, коjи су поводом обележавања 70. годишњице пробоjа логораша из овог злочиначког усташког логора посетили наjвеће стратиште – Доњу Градину. Истина о страдњима се преноси и преносиће се с колена на колена, где год да су потомци jасеновачких жртава.

Међу њима jе и Мирко Божић, ученик трећег разреда средње школе из Цириха, коjи jе пореклом из Петриње у Хрватскоj. Иако се родио у Шваjцарскоj, захваљуjући родитељима течно jе научио српски jезик.

У посету родбини долази сваке године. Дошао jе за Ускрс и остао да с породицом посети место наjвећег српског страдања у Другом светском рату.

Мотива jе много, али jе пресудио онаj лични, породични. У jасеновачком логору убиjена му jе скоро цела породица с маjчине стране. Деда и бака чудом су преживели. Годинама jе слушао о страдањима и одлучио – његова дужност jе да све овековечи писмено, у матурском раду, коjи ће читати и његови професори и приjатељи Шваjцарци.

– Одлучио сам да напишем истину о нечему што има везе са мном и моjом породицом. Рад ће се звати „Прогон Срба од усташа од 1941. до 1945. у Козарскоj Дубици и Костаjници“. Описаћу општи прогон, али ћу, пре свега, писати о страдањима породице моjе маjке. У Јасеновцу jоj jе страдала скоро цела породица и са дедине и са бакине стране. Нико, осим њих двоjе, ниjе остао жив. Хоћу да опишем шта им се догодило и лично ми jе битно да то урадим – испричао нам jе Мирко.

СВЕЋА

МИРКО jе обишао гробна поља Доње Градине, упознао све малоброjниjе преживеле jасеновачке логораше и њихова jезива сведочења. Истину ће пренети у своj историjски матурски рад. Запалио jе свећу и помолио се за жртве.

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

КОМЕМОРАЦИЈА У ЈАСЕНОВЦУ У НЕДЈЕЉУ, 26. АПРИЛА

ОДРЖАН ЈАВНИ ЧАС ИСТОРИЈЕ О ЈАСЕНОВЦУ

Јасеновац – наjвећи Српски град под земљом

Колинда, зашто „таjни“ пут у Јасеновац?

И РЕЈТИНГ СИТ И ЖРТВЕ НА БРОЈУ – Jadovno 1941.

КОЛИНДА ‘Срби коjи живе у Хрватскоj за мене су … – Jadovno 1941.

Јасеновац – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: