fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Музеј холокауста до краја године у Бањалуци

Музеj холокауста до краjа године у Бањалуци

Музеj холокауста до краjа године у Бањалуци

Музеj жртава геноцида из Београда до краjа године отвара своjу експозитуру у Бањалуци, потврдио jе Вељко Ђурић, в.д. директор Музеjа жртава геноцида на конференциjи о Јасеновцу, коjа jе и данас настављена.

„То jе нека врста наше врсте одговора на ову ревизиjу историjе што се нуди са друге стране границе, из Републике Хрватске, из Европске униjе, из нових ових тенденциjа коjе говоре о релативизациjи злочина коjи се десио у Другом свjетском рату на простору НДХ“, обjаснио jе Ђурић.

Ускоро ће бити познато и идеjно рjешење уређења Спомен подручjа Доња Градина у коме jе, између осталог, предвиђена  изградња споменика, музеjа и вjерских обjеката.

Поводом обиљежавања 13. септембра, Дана Светих великомученика jасеновачких и 70-те годишњице пробоjа jасеновачких логораша, у Спомен подручjу Доња Градина jуче jе почела дводневна Међународна конференциjа. Осим представника српске православне цркве, учествуjу и броjни српски теолози и филозофи, али и инострани стручњаци. Конференциjа се одржава у заjедничкоj организациjи Одбора за Јасеновац Светог архиjереjског сабора српске православне цркве, Спомен подручjа Доња Градина и Музеjа жртава геноцида из Београда.

Конференциjа jе своjеврстан богословско-научно-историjски скуп, коjи злочин у Јасеновцу разматра с религиjског аспекта, у циљу очувања истине о страдању у наjвећем стратитшту система jасеновачких логора, Доњоj Градини, гдjе jе под окриљем Независне државе Хрватске током Другог свjетског рата, убиjено 700. 000 Срба, Јевреjа, Рома, антифашиста, међу коjима jе био велики броj дjеце.

У злочиначком усташком походу у Јасеновцу нестаjале су циjеле српске породице. Поткозарjе jе платило посебан данак. Они што су преживjели монструозну усташку идеологиjу НДХ, сачували су истину. Истину чува и вjера у вjечни живот жртава, поручуjу учесници конференциjе.

„Према томе они су онаj облак свjедока коjи се виjе око престола Христовога, а не као што смо 50, 60 година учени неки сиви страдалници због коjих и ми треба да посивимо када дођемо у Доњу Градину. Напротив, они су jеднако свети као што су Свети Георгиjе, Свети Димитриjе и Свети цар Лазар и сви други мученици Христа кроз њихову историjу“, поручио jе владика Јован, епископ славонски.

Јасеновац jе jедно од наjстрашниjих мjеста у Европи, сматраjу учесници конференциjе коjи су стигли из Израела, Русиjе, Јермениjе, Италиjе, Србиjе.

Кирил Феферман, из израелског „Јад Вашема“ каже да ти људи заслужуjу више сjећања и комеморациjа. „Сjећање на њих jе добро за све нас, jер они коjи се не сjећаjу своjе прошлости, имаjу проблем са садашњости и будућности“, рекао jе Феферман.

Миодраг Линта, замjеник предсjедника Одбора за диjаспору и Србе у региону у Скупштини Србиjе, сматра да jе обавеза  Срба да користи сваку прилику да говори и да подсjећа шта им се десило, да никада не забораве те страшне догађаjе, али да не забораве ни догађаjе из деведесетих година прошлог виjека.

 

Извор: NEZAVISNE NOVINE

 

Везане виjести:

Бањалука- отворена изложба о страдању Јевреjа – Jadovno 1941.

у недjељу обиљежавање дана сjећања на жртве холокауста

Одата пошта жртвама геноцида – Jadovno 1941.

Музеj жртава геноцида: Представљање основне дjелатности и

Јасеновац – Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: