fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Од српског војника до католичког свеца

Да ли jе за Алоjзиjа Степинца веће зло био Брозов комунизам или Павелићев усташки режим?

Ове jесени Ватикан ће вероватно донети коначну одлуку да ли ће наjпознатиjи, али и наjконтроверзниjи хрватски кардинал Алоjзиjе Степинац бити проглашен за свеца.

Како jе Алоjзиjе Степинац прешао пут од српског воjника, коjи jе био на Солунском фронту, до човека коjи jе био одушевљен стварањем Независне државе Хрватске, да ли jе дигао глас против злочина у логору Јасеновац, да ли jе устао против Анте Павелића онако како ће касниjе устати против Тита? Да ли jе он само био верни слуга свог папе Пиjа 12, кога су неки западни аутори звали Хитлеров папа? Да ли jе Степинцу савест била чиста, како jе рекао на суђењу 1946. године? Коначно, да ли заслужуjе титулу свеца? Више од пола века после смрти Степинца питања су иста, а одговори различити у Загребу и Београду.

Екипа емисиjе Око магазин о томе jе у Загребу разговарала са писцем Славком Голдштаjном и историчарем Јуре Криштом. Посетили смо и Крашић, родно место Алоjзиjа Степинца, где се налази и кућа у коjоj био у кућном притвору све до смрти 1960. У Београду су о Степинцу говорили академик Драгољуб Живоjиновић, одличан познавалац односа Ватикана и СФРЈ, и књижевник и Титов преводилац Иван Ивањи.

Аутор емисиjе: Стеван Костић

Уредник: Горислав Папић

Извор: РТС

 

Везане виjести:

Српско ћутање о Степинцу

МАМБЕРТИЈУ ПРЕДАТ ЗВАНИЧАН СТАВ О КАНОНИЗАЦИЈИ СТЕПИНЦА

ЛИВАДА: Степинац jе био поклоник усташке идеологиjе и наjдрагоцениjи стуб Павелићевог усташког режима

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: