fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОСУДИТИ ОЗНАЧАВАЊЕ ЗЛОЧИНА У ПОСЉЕДЊЕМ РАТУ КАО ГЕНОЦИДНИХ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovacke-ekonomije.jpg

ДОБОЈ, Потпредсjедник Републике Српске Емил Влаjки изjавио jе да треба осудити означавање злочина коjи су се догодили у посљедњим сукобима као геноцидне, наводећи да то представља увреду за чланове jевреjских породица коjе су током Другог свjетског рата биле у истинском геноциду.

Влаjки jе рекао новинарима у Добоjу, гдjе jе отворена изложба „Економиjе jасеновачког логора“ вишег кустоса Тање Тулековић, да jе субjективно везан за страдања и извршени геноцид над jевреjским народом у Другом свjетском рату.

Он jе указао да би многи чланови његове породице преживjели да су нацисти у то вриjеме примjењивали „селективну концепциjу геноцида“, коjа се данас приписуjе српском народу.

Аутор изложбе у Јевреjском културном центру у Добоjу Тања Тулековић обjаснила jе да су економиjе jасеновачког логора представљале примитиван начин снабдиjевања усташа и њиховог богаћења.

Према њеним риjечима, сва српска села у околини концентрационих логора Јасеновац представљала су економиjе. „Протjеривањем и накнадним ликвидирањем локалног становништва стицала су се материjална богатства и њихова љетина, што jе представљало примитиван начин снабдиjевања“, изjавила jе Тулековићева.

Секретар Јевреjске општине Добоj Дарио Атиjас рекао jе да се обиљежавањем Дана холокауста одаjе помен и евоцира сjећање на 6.000.000 Јевреjа страдалих током Другог свjетског рата.

Он jе навео да jе од некада велике jевреjске заjеднице у БиХ преостала мала заjедница, коjа данас покушава да очува дух и идентитет на овом простору.

Изложбу организуjу Јавна установа „Спомен-подручjе Доња Градина“, у сарадњи са добоjским Јевреjским културним центром.

29. маjа у 19.00 часова наjављено jе отварање изложбе и у Музеjу града Зенице, гдjе ће бити изложена мjесец дана.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: