fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Папа долази у Јасеновац?

Ватикан покушава да направи компромис са СПЦ о проглашењу Алоjзиjа Степинеца за свеца

Споменик у Јасеновцу

Споменик у Јасеновцу

ПРОЦЕС проглашења Алоjзиjа Степинца за светитеља могао би да буде завршен већ у jуну ове године. Обред канонизациjе контроверзног кардинала предводиће папа Фрања, коjи би требало на лето да посети Хрватску. Поглавар Римокатоличке цркве, како се незванично говори у Загребу, могао би том приликом да посети и Јасеновац и поклони се страдалима у НДХ. То би био уступак Српскоj православноj цркви, коjа папин наклон српским и другим жртвама поставља као услов за будућу посету Србиjи.

Иако се Света столица засад званично не изjашњава о незваничном плану посете о коме увелико спекулишу хрватски медиjи, много jе показатеља да се припрема управо овакав сценарио. На то указуjе и наjава посете нове хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић Ватикану. Она би са папом Фрањом требало да се сусретне у маjу, када би му уручила и формални позив да посети Хрватску.

Света столица, свесна и негативних конотациjа Степинчевог проглашења за светитеља, желела би да направи одређени баланс, чиме се неформално образлаже могућност папиног доласка у Јасеновац. Термин засад ниjе познат, али се процењуjе да ће посета наjвероватниjе уследити после боравка у Босни и Херцеговини, коjи jе заказан за 6. jун.

Алоjзиjе СтепинацЗаустављање процеса проглашења Степинца светим показало се као немогућа мисиjа за СПЦ и сасвим jе jасно да jе папа одлучио да одобри његову канонизациjу. Важан задатак за Ватикан, међутим, jесте добра припрема терена за оваj потез, jер jе Светоj столици важно да остане у добрим односима са Патриjаршиjом у Београду. Папа у том контексту намерава да ускоро посети Србиjу, па и Русиjу, коjа се сматра непремостивим бедемом за Римску куриjу.
Могућност да се папа коначно поклони српским жртвама, у Српскоj патриjаршиjи званично не коментаришу, као ни развоj догађаjа око Степинчеве канонизациjе. Приметно jе, међутим, своjеврсно игнорисање овог питања у врху СПЦ, па чак и међу владикама чиjе су епархиjе у Хрватскоj.

– Патриjарх Иринеj неколико пута jе поновио да би проглашење Степинца за светитеља била флека за Римокатоличку цркву. Ништа се, у међувремену, ниjе догодило да би таj став био промењен – кратко нам jе речено у врху СПЦ, где подсећаjу и на упадљив став новог митрополита загребачко-љубљанског Порфириjа, коjи канонизациjу сматра унутрашњим питањем Римокатоличке цркве.

Владаjући став епископата СПЦ jесте да jе о Степинцу протеклих година углавном све речено, али и да не треба инсистирати на конфликту са католицима. Ово питање било jе у средишту пажње jавности jула прошле године, када jе патриjарх Иринеj преко шефа ватиканске дипломатиjе Доминика Мамбертиjа папи упутио писмо у коме jе образложио став да кардинал не би требало да се нађе у друштву светаца. Слање овог писма ниjе никада потврђено. На исти начин коментарисан jе и незванични позив папе патриjарху Иринеjу да посети Ватикан, с тим што jе у СПЦ ова могућност засад искључена.

Папа ФрањоСМЕНА БИСКУПА
Ускоро се очекуjе и смена оних хрватских бискупа коjи су до сада показивали краjњи конзерватизам, коjи jе често прелазио црквене границе и задирао у политику. Одласком старе гарде хрватских бискупа, сматра Ватикан, отворио би се много већи маневарски простор не само у цркви у Хрватскоj,већ и у односу на друге верске заjеднице.

ФРАЊА ОСУДИО ФАШИЗАМ

ПАПА Фрања до сада jе, jасно осудивши фашизам, показао недвосмислен став према прошлости. У том смислу његов могући долазак у Јасеновац не би био посебно изненађење, поготово што се очекуjе да ће и у БиХ послати jасне поруке усмерене на мржњу, нетолеранциjу и све што jе довело до масовних злочина на овим просторима.већ и у односу на друге верске заjеднице.

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

Степинац – дио злочиначког система – Jadovno 1941.

Светозар Ливада: Читао сам дневник Алоjзиjа Степинца …

Српска црква греши што се фокусира на Степинца, уместо на …

Јасеновачки синдром: ћутање о канонизациjи Степинца …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: