fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Патријарх Иринеј: Папа ми је рекао да није хвалио Степинца

Патриjарх Иринеj: Папа ми jе рекао да ниjе хвалио Степинца

Патриjарх Иринеj: Папа ми jе рекао да ниjе хвалио Степинца

БЕОГРАД – Ниjе тачно да jе папа Фрања хвалио Степинца и да jе подржао његову канонизациjу. То jе лаж. Он jе поручио да ће о свему томе jош размислити!

Овако патриjарх српски Иринеj коментарише тврдње загребачког надбискупа Јосипа Бозанића да jе папа Фрања, наводно, подржао проглашење католичког надбискупа коjи jе подржавао усташтво Алоjзиjа Степинца за свеца и да jе у писму упућеном нашем патриjарху одбацио све приговоре СПЦ.

Иринеjу jе било тешко да даље говори. Уз дуге паузе у телефонском разговору, замолио нас jе да га разумиjемо.

„Све што сам имао да кажем о Степинцу рекао сам коме jе требало. Ниjе тачно да jе папа Фрања подржао проглашење Степинца за свеца, а сви детаљи у вези са тим ускоро ће бити обjелодањени“, поручуjе патриjарх.

Алоjзиjе Степинац у нашоj jавности jе познат приjе свега као челник хрватске цркве из времена Независне Државе Хрватске 1941-1945. Добар дио историчара види Степинца као духовног оца Ендехазиjе, у коjоj jе убиjено око милион људи, а од коjих jе наjвећи броj Срба. И поред тога, Римокатоличка црква га jе 1998. прогласила за блаженог, што jе пресудан корак ка проглашењу за свеца. Циjели процес канонизациjе зауставио jе патриjарх српски Иринеj, коjи jе прошле године упутио писмо с приговорима папа Фрањи.

Хрватски надбискуп Јосип Бозанић недавно jе узбуркао jавност тврдњама да папа Фрања у одговору на то писмо одбацуjе све приговоре СПЦ и да, поврх свега, поручуjе да jе Степинац „вjеран сљедбеник Христа и прави узор хришћанског живота“. Оно што jе jедино извjесно jе да jе папа наложио формирање радне групе коjа тек треба да размотри аргументе обе стране.

 

Извор: НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ

 

Везане виjести:

Писмо Епископу Јовану Ћулибрку

Шта СПЦ мисли о светости Степинца

Право лице „блаженог“ надбискупа: Степинац моли папу да спасе НДХ!

забринутост због инициjативе о проглашењу степинца за свеца

ЕПИСКОП СЛАВОНСКИ ЈОВАН ЋУЛИБРК: Срби, добро вагаjте …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: