fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Скандалозна иницијатива хрватских историчара – Приказују Јасеновац као логор за усташе!

Само месец дана након обележавања пробоjа логораша у Јасеновцу и послатих порука покаjања из Хрватске, група историчара из ове земље покренула jе инициjативу за истраживање тзв. троструког логора на подручjу наjвећег српског стратишта!

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovac.crnapg.jpg

План професора и наставника историjе из Хрватске jе да прикажу Јасеновац као радно и привремено сабирно поље у коjем су наjвећи злочини, према
њиховим речима, били почињени након рата, и то над усташама коjи су радили у том логору!

Овим проjектом сва истина о логору Јасеновац и монструозни злочини коjи су почињени над Србима, Јевреjима и Ромима желе се приказати као, како
су то назвали, великосрпски jасеновачки мит! Директор Јавне установе Спомен-подручjа „Доња Градина“ Милорад Буква наглашава да jе ово jош
jедан од ревизионистичких потеза хрватске академске jавности, али и целокупног друштва у самоj Хрватскоj коjи имаjу за циљ сатанизациjу Срба.

Још jедна подвала

– Што се тиче Јасеновца, то jе наjвећи трн у хрватскоj историjи и због тога они на овакав начин желе да се отарасе хипотеке коjу су наследили.
Ипак, забрињаваjуће jе да се оваквим поступцима Срби опет желе приказати као злочинци, а умањити хрватско учешће у монструозним убиjањима и мучењима у Јасеновцу током Другог светског рата – обjашњава Буква.

Цвеће као ноћна мора

У Спомен-подручjу „Јасеновац“ пре неколико дана посађено jе цвеће у
боjама шаховнице, сложено у облику слова У, на шта су реаговали и из
Удружења слободарских активиста коjе jе уочило ову страшну неоусташку
провокациjу.
– Када видите да jе на простору Спомен-подручjа „Јасеновац“ посађено
цвеће у белим и црвеним квадратима, сложено у облику слова „У“, нисте
сигурни jесте ли будни или у некоj ноћноj мори. На месту где се догодио
злочин, геноцид, коjи никад неће престати да боли, коjи никада нећемо
заборавити. На месту где су били затварани, мучени и убиjани људи због
тога што су били „криве“ националности, вере или погледа. Догодио се
злочин коjи су починили они чиjе су ознаке биле слово У и бело-црвени
квадрат – нагласили су из овог удружења.

Он додаjе да гробница са неколицином убиjених усташа о коjоj се говори ниjе непознаница, али истиче да су те усташе убиjене за време рада у логору jер су углавном биле непослушне.

– Њих нису убили Срби, како се то жели приказати. То jе само jош jедна подвала jер све jе познато. Зна се ко jе био злочинац, а ко жртва и овакви покушаjи да се спере љага са Хрватске увек покушаваjу да се пребаце Србима на терет. Ипак, наjвећи проблем jе што овакве идеjе наилазе на упориште у самом руководству Хрватске и што нико не жели да се успротиви томе. Могли смо да чуjемо фразе „да се никад не понови“ и сличне, али то у Хрватскоj мисли мањина – нагласио jе Буква.

Историjски терет

И историчар Драга Мастиловић каже да ниjе таjна да поjедини хрватски историчари и добар део jавности настоjе да минимизираjу злочине логора Јасеновац, али и других стратишта на простору монструозне клеро-фашистичке творевине зване НДХ. Он наводи да такав историjски терет сигурно ниjе лако носити, али jе кључни проблем што се то дубоко коси с историjском истином и историjским документима.

– Читави томови књига и посебно историjских докумената обjављени су о карактеру те државе, о планираном геноциду над Србима, Јевреjима и Ромима на простору НДХ и, што jе наjжалосниjе, учешћу jедног дела римокатоличког клера у томе, али jе проблем што се то широj хрватскоj jавности, посебно млађим покољењима, и дан-данас вешто сакрива и презентуjе на знатно другачиjи начин него што jе то стварно било. То jе жива рана на хрватском националном и државном телу и због тога су толики покушаjи да се те жртве негираjу или минимизираjу. Међутим, као што то рече jедном приликом Матиjа Бећковић, са невиним жртвама нико jош ниjе добио битку, па неће ни са jасеновачким мученицима – закључио jе Мастиловић.

Пише: Милован Матић

 

Извор: ПресРС

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: