fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Степинац у комунизму видео спасиоца Хрватске – Велика Британија је наградила Хрватску за злочине и укључила у Југославију

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/alojzije-ustasa.jpg

Могуће пето издање моjе књиге Дуго кретање између клања и орања – Историjа Срба у новом веку (1492-1992) садржало би више допуна, коjе сам већ припремио. За jедну ће свакако бити богатиjа. Реч jе о податку коjи сам чуо у документарном филму на загребачкоj телевизиjи 12. октобра 2010. о Андриjи Хебрангу.

У филму jе о Хебрангу говорио и хрватски политичар Стjепан Месић. Испричао jе како jе 1992, када jе формирана независна хрватска држава, Туђману и њему дошао jедан од официра у групи Лорковић-Вокић, коjи су на инициjативу Ватикана 1943. покушавали да збаце усташку власт у Хрватскоj и усташку државу преведу на страну савезника. То се, иначе, радило у свим фашистичким земљама. Председник Рузвелт jе преко свог изасланика у Ватикану Мирона Теjлора, а потом и њуjоршког надбискупа, захтевао да се као предуслов могућем помирењу западних савезника и фашистичких држава све фашистичке вође у тим земљама замене с новим људима. То jе успело само у Италиjи и Мађарскоj.

БРИТАНЦИ СПАСАВАЈУ ХРВАТСКУ

У Загребу се радило на томе да група од седам генерала и министар спољних послова Младен Лорковић формираjу jезгро владе коjа ће Хрватску превести на савезничку страну. Генерал коjи jе то саопштио председнику Туђману и Стjепану Месићу предао jе Туђману и неке документе о томе. Таj официр jе прешао на партизанску слободну териториjу 1943. и са Андриjом Хебрангом расправљао о могућности формирања нове хрватске владе. У њу би ушли представници опозициjе усташком покрету и министри, са стране комуниста, а председник владе би био надбискуп Степинац. Усташама би било наређено да оду негде на европски запад. Ствар jе пропала, jер jе Хебранг том изасланику рекао да он може преговарати само са оним усташким првацима с коjима jе преговарао у затвору пред 1941. Павелић jе целу ту завереничку групу ликвидирао. Уместо усташких jединица, предвиђани су „крижари“, под вођством Степинца.

Месић вели да jе документе коjе му jе официр предао Туђман оставио негде у своjим ладицама.
Оваj податак надопуњуjе оно што већ постоjи у књизи Дуго кретање, у коjоj сам описао страх Ватикана да Силе Осовине губе светски рат и да треба у задњи час учинити промене да совjетске трупе не окупираjу целу Европу и без савезничке помоћи. Приликом посете Степинца Ватикану због ових ствари 1943, он jе био критикован, чак осуђиван од неких кардинала, да jе крив за усташка злодела од 1941. над Србима. Француски кардинал Тисеран оптужио га jе у лице да jе крив за насилно покрштавање 350.000 православних Срба и да су му због тога дражи Срби од Степинчевих Хрвата.

У књизи сам такође описао сву позадину ових покушаjа Ватикана, за коjе jе посебно била заинтересована Велика Британиjа. Рузвелт jе оптуживао Хрвате да jе у њиховоj држави од априла 1941. до августа 1942. године убиjено 744.000. Од тога су Немци убили 78.000 људи, а Хрвати 600.000. Рузвелт jе наговештавао могућност да се Хрвати искључе из стварања нове jугословенске државе и да се цела ствар мора предати Србима. Хрвате треба казнити, као седам америчких држава у грађанском рату 1865, да им се намеће гувернер, jер нису дозрели за вођење демократске државе. Британиjа jе онемогућила таj Рузвелтов наум.

ФИЛОФАШИЗАМ, ФИЛОАМЕРИКАНИЗАМ

Ово jе био разлог да се Степинац полако окретао ка хрватском комунизму као спасиоцу од ове Рузвелтове каштиге. Степинца су почели називати филокомунистом, држао jе говор о добрим стварима у комунизму.

Када се данас говори о намери Ватикана да Степинца прогласи свецем, поновићу, ниjе Степинац jедини заслужан за ликвидациjе до милион Срба и неброjеног броjа Јевреjа у хрватскоj држави 1941-1945, него Католичка црква у целини са папом Пиjем ИИ на челу. У тоj држави jе од самог почетка предвиђана ликвидациjа православног становништва. Лука Пjетромарки, Мусолиниjев дипломата, приликом посете Загребу био jе запањен фанатизмом коjим jе Павелић захтевао тоталну ликвидациjу православних у хрватскоj држави.

Кажу Степинац ниjе крив jер „ниjе знао“ за злочине над Србима 1941-1945. Ко за те злочине ниjе знао? Јевреjе су протерали на први дан капитулациjе Југославиjе, пре успостављања усташке власти из Горњег Града у Загребу jер, по традициjи до 1918. године, то jе за њих била забрањена зона. Ту су катедрала, Каптол и главне црквене установе.
Некада филофашистичка данас филоамеричка, заjедница од милиjарду и 200 милиона верника у свету представља jедан од главних стубова у америчкоj политици глобализациjе. Због тога jе расцепкана jугословенска држава, а краj цепкања српског дела jош ниjе на видику. Сметамо им због могућег нашег устанка у случаjу да се криза са Русиjом продуби.

Извор: Интермагазин

Везане виjести:

Папа Фрања даjе ореол Алоjзиjу Степинцу

„Свети Алоjзиjе” и Срби

Молитва на гробу блаженог Алоjзиjа

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: