fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Тајна документа: Степинац и командант Јасеновца обманули свет

Надбискуп загребачки Алоjзиjе Степинац, кандидат за свеца Католичке цркве, све време траjања Независне Државе Хрватске био jе, дипломатски речено, неми сведок злочина и геноцида.

 Степинцу jе сметао само нехумани транспорт заробљених на путу у логоре смрти

Степинцу jе сметао само нехумани
транспорт заробљених на путу у логоре смрти

Док су се свакодневно одвиjала наjмонструозниjа клања и ликвидациjе Срба, Јевреjа, Рома и хрватских антифашиста, и то не само у Јасеновцу, Степинац остаjе нем, ћути пред злочином и геноцидом.

Истина, постоjи jедна белешка у коjоj формално протестуjе код поглавника због „нехуманих увjета како су транспортирани заробљени Срби и Јевреjи“ на путу у логоре смрти. Замислите само: нехумани услови транспорта! Да ли jе то значило да би било у реду да су до последњег одредишта били „транспортирани“ другом класом хрватских железница?!

Али Степинац узима и активну улогу у прикривању злочина. Он jе знао за jедан од наjстрашниjих злочина Другог светског рата, убиjање 22.000 српске деце с Козаре.

Само мали броj њих преживео jе оваj масакр, и то из разлога да би се послали лажни снимци спасавања деце у Међународни комитет Црвеног крста у Женеви, како сведочи и jедан оригинални усташки „сликопис 38“.

Српска деца у усташкоj униформи

Српска деца у усташкоj униформи

„Решење српског питања “

У Павелићевоj Хрватскоj побиjено jе 91 одсто Јевреjа (око 30.000), а сам Павелић се хвалио Хитлеру у Берлину 1942. године да jе он у Хрватскоj боље и ефикасниjе „решио“ жидовско питање него Хитлер и Немци. Роми нису имали прецизне спискове своjих сународника као Јевреjи, али jе општеприхваћено да jе њих бар 40.000 нестало само у Јасеновцу. Што се Срба тиче, преко пола милиона убиjено jе само у Јасеновцу, док су осталима расуте кости од острва Пага, преко Јадовна, Старе Градишке, Јастребарског (jедини логор у Другом светском рату коjи jе био резервисан искључиво за децу!) и широм Хрватске… „Решење“ српског питања по формули „трећину убити, трећину покатоличити, а трећину протерати“ финализовано jе „Олуjом“ 1995. године.

У том, вероватно наjмонструозниjем злочину Другог светског рата, Степинац jе имао значаjну улогу.

Два човека су осмислила све, уз Павелићев благослов: Степинац и Љубо Милош, командант Јасеновца од 1942. године.

Сем што се с Максом Лубурићем, своjим приjатељем коjи му jе и нашао „посао“, такмичио у наjмонструозниjем убиjању Срба и Јевреjа, Милош jе дошао на идеjу како да сакриjе трагове злочина.

Крвник: Љубо Милош, командант Јасеновца

Крвник: Љубо Милош, командант Јасеновца

За то jе била одабрана група нових заробљених Срба. Лепо и пристоjно су их обукли. Ту су и већ поменута српска деца у усташким униформама.

Циљ jе био да обману Међународни комитет Црвеног крста у Женеви и прикажу Јасеновац (трећи логор у свету по броjу убиjених) као радни логор! Степинац jе обезбедио да његов приjатељ из Ватикана, монсињор Мазучи посети Јасеновац и посведочи да jе видео лепо уређен радни логор?!

Приjатељи: Јерусалимски муфтиjа у посети код Хитлера

Приjатељи: Јерусалимски муфтиjа у посети код Хитлера

Не маре за злочинце

Иако jе после рата Степинац осуђен, остављен jе да мирно живи у кућном притвору, где jе и умро. И његов саучесник у спасавању врха усташке државе и изношењу опљачканог злата – др Крунослав Драгановић мирно jе живео у Сараjеву, где jе и умро 1967. године. Драгановић jе оставио агентима УДБА своjе сведочанство на девет хиљада страница, коjе jе и данас недоступно jавности. О томе да jе сам политички врх Југославиjе учествовао у прикривању злочинаца, нисам имао представу док ми директно, у четири ока, ниjе то рекао Симон Визентал у своjоj канцелариjи 1986. године, када сам отишао у Беч да бих му однео документа коjа сведоче да jе председник Аустриjе Курт Валдхаjм ратни злочинац. Нисам му однео документа, и у Беч сам дошао само у кошуљи jер jе све нестало: и кофер и документа. – Све ти jе узела jугословенска таjна полициjа – рекао ми jе Визентал. – Слушаj ме, они штите ратне злочинце! Ја сам jош 1956. у Паризу са МОСАД-ом ухватио Ел Хусеиниjа, jерусалимског муфтиjу, коjи jе био и духовни инспиратор злогласне Ханџар дивизиjе у Југославиjи и заговорник тоталног истребљења Јевреjа. Када сам хтео да га предам Југославиjи, из Београда jе стигао одговор: „Не, пустите га, он ниjе на нашоj листи ратних злочинаца!“

Веровали или не, ако бисте у архиви МКЦК у Женеви данас потражили нешто из тог времена о логору Јасеновац, не бисте нашли ни фотографиjу Макса Лубурића ни Љубе Милоша, већ само две-три фотографиjе коjе идилично приказуjу наjстрашниjи логор смрти као место где логораши од прућа праве плетене корпе…

Укинута државна комисиjа

По Титовом наређењу, 1948. године укинута jе Државна комисиjа ФНРЈ за утврђивање злочина окупатора и његових савезника против народа Југославиjе! Оваj документ jе некадашњи jугословенски савезни секретар за иностране послове Будимир Лончар чувао као наjвећу таjну, али се папир и данас налази у Министарству спољних послова под броjем 925-4/86… У документу стоjи да jе од свих регистрованих ратних злочинаца Комисиjа за ратне злочине УН, од тражених 5.400 ратних злочинаца, установила да 2.700 мора бити испоручено Југославиjи jер су на А листи и никада не могу бити обухваћени амнестиjом и да им мора бити суђено за стравичне ратне злочине. Од тога ништа ниjе урађено: нити jе Југославиjа тражила ове ратне злочинце, нити их jе добила.

 

Извор: Blic

 

Везане виjести:

Николић: Папа нигдjе не жури када jе риjеч о проглашењу кардинала за свеца

СПЦ ОДГАЂА БЕАТИФИКАЦИЈУ И ТРАЖИ СТАВ ВАТИКАНА О НДХ

Може ли СПЦ да спречи да Степинац постане светац – Jadovno …

Владимир Умељић: „Свети“ Алоjзиjе Степинац и Срби – Jadovno …

СПЦ у процесу канонизациjе Степинца? – Jadovno 1941.

Писмо Епископу Јовану Ћулибрку

Папа лови српске душе

Писмо Епископу славонском Јовану Ћулибрку поводом Дана …

Владика Јован и министар Вулин на Јадовну 29. jуна 2014. у …

ЕПИСКОП СЛАВОНСКИ ЈОВАН ЋУЛИБРК: Срби, добро вагаjте …

Реаговање Међународне комисиjе за истину о Јасеновцу на …

VLADIKA JOVAN ĆULIBRK PORUČIO SRBIMA ‘Svi ćemo …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: