fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

УСТАШКО „ЦВИЈЕЋЕ“ У ЈАСЕНОВЦУ ВЕЛИЧА ГЕНОЦИДНИ РЕЖИМ

Предсjедник Асоциjациjе избjегличких и других удружења Срба из Хрватске Милоjко Будимир сматра да посађено цвиjеће у логору Јасеновац у боjама шаховнице и у облику усташког симбола, латиничног слова У, представља наставак болесног и опасног понашања коjе велича геноцидни режим коjи, нажалост, у разним поjавним облицима изнова оживљава.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovac-u-cvijece.jpg

„Могло се и очекивати да се поjави овакво `цвиjеће`, jер jе на простору логора Јасеновац већ уништено све оно што jе могло подсjећати на то вриjеме. Сада велика зелена пољана са `Каменим цвиjетом` на неупућене дjелуjе као травнати терен за голф“, рекао jе Будимир за Срну.

Он jе подсjетио да jе овдjе до 1948. године била цигларска пећ – крематориjум, али jе и она морала бити уклоњена.

„Тако се временом стигло до чисте ливаде и, након `мукотрпног и дуготраjног рада` Комисиjе ХДЗ-а дошло се до `податка` да jе у концентрационом логору Јасеновац убиjено 2.238 људи, као и да jе таj логор био `оправдан`, jер jе затварао противнике НДХ“, наводи Будимир.

Он подсjећа да jе у овом наjвећем концентрационом логору фашистичке НДХ на наjсвирепиjи начин уморено више од 750.000 Срба, Јевреjа, Рома и
других.

Будимир очекуjе да се због ове провокациjе прво огласи Амбасада Србиjе у Загребу, а затим и антифашистичка jавност у Хрватскоj, као и институциjе српске државе.

„Посебно очекуjемо да реагуjе ЕУ, чиjа jе Хрватска постала пуноправна чланица, или ће се и она солидарисати са оваквим понашањем, коjе ревидира историjу и слави идеологиjу за коjу смо мислили да jе само прошлост“, наглашава Будимир.

Он у потпуности подржава став Удружења слободарских активиста, коjе тражи да реагуjу мjеродавне институциjе.

„Посебно подржавамо њихову инициjативу да на таквим мjестима не би требало постављати ни државне симболе, jер се и на таj начин одаjе почаст жртвама и изражава каjање државе у чиjе су име затварани, мучени и убиjани“, додао jе Будимир.

У Спомен-комплексу Јасеновац, посвећеном жртвама усташког концентрационог логора у Другом свjетском рату, посађено jе цвиjеће у боjама шаховнице и у облику усташког симбола, латиничног слова У, што jе изазвало реаговања броjних удружења и антифашистичких група.

Удружење слободарских активиста захтиjева од мjеродавних институциjа да реагуjу на оваj чин Управе Спомен-подручjа Јасеновац, да цвиjеће буде уклоњено, а одговорни за овакву врсту провокациjе примjерено кажњени, прениjели су jуче медиjи.

„Када видите на простору Спомен-подручjа Јасеновац да jе посађено цвиjеће у биjелим и црвеним квадратима, сложено у облику слова У, нисте сигурни jесте ли будни или у некоj ноћноj мори“, наводи се у саопштењу представника Удружења.

Као посебно важно наводи се да jе због симболике Јасеновца, у коjем су људи „затварани, мучени и убиjани не само у име усташке, нацистичке идеологиjе, него у име хрватске државе и хрватске државности, те чистоте хрватске нациjе“, треба водити посебно рачуна о томе да, пристоjности ради, у Јасеновцу „не може бити мjеста ни за законите државне симболе Хрватске, попут заставе и грба“.

Удружење као примjер наводи Њемачку коjа на сличним мjестима не истиче своjе националне и државне симболе, па и на таj начин одаjе почаст жртвама концентрационих логора и изражава каjање државе у чиjе име су људи затварани, мучени и убиjани.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

ВЕЛИЧАЊЕ ГЕНОЦИДА У ЈАСЕНОВЦУ: Посадили цвеће у боjама шаховнице и у облику слова У!

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: