fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Вече сјећања на жртве усташког логора

Јасеновац

Јасеновац

Стокхолм – У Стокхолму jе одржано Вече сjећања поводом 70 година од пробоjа jасеновачких логораша из комплекса усташког концентрационог логора за истребљење Срба, Јевреjа и Рома, саопштено jе из добротворне организациjе „Мемориjална фондациjа Јасеновац холокауст“.

Вече сjећања су организовали Амбасада Србиjе у Шведскоj, невладина организациjа „Биро Републике Српске у Шведскоj“, Фондациjа „Царица Јелена“, Црквена општина Свети Сава – Стокхолм и Раднички универзитет у главном граду Шведске.

Програм комеморациjе, коjа jе одржана у препуноj сали Радничког универзитета у Стокхолму, био jе приређен искључиво за шведску публику коjа jе веома мало знала о геноциду и холокаусту у Независноj Држави Хрватскоj /НДХ/ у Другом свjетском рату.

Оваj програм jе отворила изложба о страдању jасеновачких жртава филмског ствараоца Симе Брдара, као и његов награђивани докуметарни филм „Чиста крв“, коjи говори о jасеновачком логорашу, живом свjедоку, Јевреjину Цадику Данону – Брацу.

Наjвећу пажњу Швеђана привукло jе предавње директора добротворне организациjе „Мемориjална фондациjа Јасеновац холокауст“ из Лондона Драгане Миjатовић Томашевић, коjа jе обjаснила разлику између усташке и наци-фашистичке идеологиjе, те указала да у НДХ током Другог свjетског рата ниjе било фашистичких жртава.

Она jе говорила о значаjу и улози Ивана Ханса Мерца, пионира „Католичке акциjе“ у НДХ, коjи jе усташком режиму био наjвећи духовни идеолог.

Цjелокупан материjал са овогодишње комеморациjе у Стокхолму, на захтjев Шведског института за проучавање живе историjе, биће предат овоj институциjи, коjа се бави демократиjом и људским правима, користећи искуства историjе као наука за будућност.

У оквиру комеморациjе, коjа jе одржана 29. маjа, приказан jе одломак из интервjуа живог свjедока Јасеновца професора Жарка Видовића, ауторке Јелене Миле.

Видовић jе као студент ухваћен у Сараjеву и пребачен у логор Јасеновац одакле су га Ниjемци извукли 1942. године и послали на принудни рад градње путева на краjњем сjеверу Норвешке.

У Стокхолму jе за идућу годину наjављено предавање предсjедника Међународне комисиjа за истину о Јасеновцу Србољуба Живановића, истакнутог научника у области антропологиjе, палеопатологиjе и медицине.

Овоj свечаности, коjа се пети пут одржава у Стокхолму, присуствовао jе и амбасадор Србиjе Душан Црногорчевић, преживjеле жртве холокауста Јован и Дина Раjс, као и свештеници храма Светог Сава у главном граду Шведске.

 

Извор: ГЛАС СРПСКЕ

 

Везане виjести:

Глас Концлогора

Гостовање предсjедника УГ Јадовно 1941. на ТВ НАША и БН ТВ

Јасеновац се опет негира

ПОНИШТИТИ РЈЕШЕЊЕ ДРУШТВУ ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ ЈАСЕНОВЦА

Борба против „великосрпског мита“, или шта данас Хрватима значи Јасеновац

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: