fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СРБИ СУ ЖИВЕЛИ У ДАЛМАЦИЈИ И ПАНОНИЈИ још у 4. веку, када Хрвата нигде није било

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Krvave_suze_Postojbine.jpg
Крваве сузе Постојбине

Само поузданим траговима и доказима до истине, ма каква она била и коме год се (не) свиђала – мото jе књиге „Крваве сузе Постоjбине“, чиjи аутор jе Милорад Бошњак, новинар „Вечерњих новости“. Књига документуjе постоjање великих насеобина Срба на териториjи данашње Републике Хрватске од четвртог века хришћанске ере па све до антицивилизациjског егзодуса 1995.

(Напомена редакције портала Јадовно.срб.: Овај прилог је први пут објављен на нашем порталу 11. јула 2015. године.)

Основни мотив настанка књиге jе апсолутно нетачна тврдња такозване званичне историjе да су „Срби на таj териториj почели досељавати тек уочи успостављања Воjне Краjине у 16. веку“. Такав историjски лажан а политички интересан „наук“ ђаци и данас изучаваjу.

Срби на териториjи данашње Хрватске доказано су имали, имаjу и имаће своjу постоjбину, утемељену на властитоj, према свим европским, историjским, државотворним начелима и заслугама на стеченоj и одбрањеноj земљи. Недовољно трагање и самих Срба коjи потичу са некадашње Воjне Краjине, затим из вековима међусобно, у државном смислу одвоjених области Далмациjе, Славониjе и Хрватске, за своjим истинитим историографским, националним и уставотворним идентитетом, чак и за своjим давниjим породичним коренима, делом jе условило настанак књиге, а онда и њен наслов – обjашњава Бошњак.ž

Веруjем, да наслов смислом, нажалост, реалистички, изражава часну и сву злу судбину Срба, као и доказаних часних Хрвата, на том одваjкада и заувек заjедничком тлу.
У књизи, чиjи jе издавач ЛИО из Горњег Милановца, међу важниjим поглављима налазе се и крвљу стечена признања да су Срби Краjишници били наjjефтиниjи, наjбољи граничари и браниоци модерне Европе од милитантног ислама. Као и признања коjа су им jавно изрицали вође заjедничког Илирског покрета, а гласе: „Хрватство су нам сачували Срби“!

Као jедан од доказа прадавног живљења Срба у своjоj Постоjбини, у књизи су сакупљене хиљаде српских презимена, етимолошки сврстаних према начинима њиховог настанка, чак и породичних надимака. Изумрлих и jош постоjећих.

Међу потресним одломцима jе и молебан Николе Тесле, родом Личанина, светскоj jавности 1942. коjи у наjкраћем гласи: – Треба учинити све да моj народ не нестане…!

Према ауторовим и истраживањима других публициста, универзитетских професора, обjективниjих медиjа, презентованим у овом раду, jасно jе да се грађански рат 1991-95, коjи се у Хрватскоj званично зове домовински, могао и морао избећи!

Жеља ми jе да ова књига буде подстицаj новим документовањима српских сеоба и трагедиjа на териториjи данашње Хрватске, истраживањима заjедничке судбине Срба и Хрвата током протеклих столећа и година, нераздвоjиве тада, сада и заувек – каже аутор.

ПОСВЕТА

Књига jе превасходно, наjискрениjе, посвећена деци свих нациjа, коjа су своjим очима, у властитом мемофонду, на жалост и срамоту модерне европске и америчке цивилизациjе, од почетка последње децениjе 20. века пропатила, злосрећно и трауматично запамтила све предратне, ратне и послератне ужасне, упропашћене године свог детињства и будућности. Како на териториjи Републике Хрватске, тако и током бесмисленог, беспотребног рата на териториjи бивше Републике Српске Краjине.

ЋИРИЛИЧНИ ДОКУМЕНТ

На предњоj корици књиге штампан jе део Октоиха из 14. века, jедног од наjзначаjниjих ћириличних докумената Срба у Воjноj Краjини, у Славониjи, Далмациjи и Хрватскоj. У документарном додатку су и други слични сачувани старински рукописи. На задњоj корици jе знаменити призор са Плитвичких jезера, где jе 31. марта 1991. на католички Ускрс почео четворогодишњи рат.

 

Извор: Intermagazin.rs

 

Везане виjести:

Адам Прибићевић : Насељавање Срба по Хрватскоj и Далмациjи 

NAJSTARIJA SRPSKA NASELJA PO SEVERNOJ HRVATSKOJ (DO 

Ватикан крсти крштене! – Jadovno 1941.

Никодим Милаш: Православна Далмациjа, историjски преглед 

 

 

 

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: