fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЈОШ СЕ ТРАГА ЗА 532 СРБИНА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/olgica-bozanic-sa-svoja-dva-poginula-brata.jpg

САРАЈЕВО, 20. ЈУНА /СРНА/ – Удружење породица киднапованих и несталих лица са Косова и Метохиjе jош трага за 532 особе коjе се воде на списку несталих Комисиjе Владе Србиjе, рекла jе данас у Сараjеву секретар Удружења Олгица Божанић.

Божанићева, коjа на 12. Регионалноj конференциjи о питању несталих лица представља три удружења породица са Косова и Метохиjе, наглашава да породице нису задовољне динамиком рада свих надлежних институциjа коjе се баве процесом тражења несталих у региону, а посебно на Косову и Метохиjи.

„Огорчени смо jош од 2008. године, када jе у књизи хашког тужиоца Карле дел Понте обjављена информациjа да су наши киднаповани Срби одвођени у логоре у Албаниjи и кориштени за трговину органима. Тимови коjи су радили истрагу су се миjењали, извjештаj Дика Мартиjа поново jе на разматрању, а ми jош ништа конкретно не знамо“, рекла jе Божанићева новинарим.

Она jе додала да се сада овим питањем бави тим ЕУЛЕКС-а коjи предводи Клинт Вилиjамсон, са коjим су у контакту и од коjег очекуjу обjављивање
извjештаjа.

„Обећали су да ће извjештаj бити обjављен краjем октобра, а ми се надамо да су прикупили довољно материjала за подизање оптужница. Вjеруjемо да
ће се ово питање коначно помjерити са мртве тачке и да ће породице доћи до истине да ли су заиста вршени монструозни злочини над нашим наjближим“, рекла jе Божанићева.

Породице са Косова и Метохиjе очекуjу да ће се кренути и са провjерама локациjа у Албаниjи, у предjелу такозване „Жуте куће“, гдjе се сумња да су сахрањивани посмртни остаци.

Она каже да се, осим за жртвама несталим након доласка Мисиjе УНМИК, трага и за жртвама из 1998. кодине, када су припадници такозване ОВК-а
киднаповали и протjеривали Србе са простора Косова и Метохиjе.

„Они су задржавали млађе мушкарце и жене у своjим логорима, а сада се зна коjе су им биле намjере. У извjештаjу Дика Мартиjа помињу се и моjа
два брата. ОВК-а jе у jедном дану, у jулу 1998. године, из села Сретимље и Оптеруша, на подручjу општине Ораховац, протjерао сво српско становништво“, рекла jе Божанићева.

Она jе навела да jе тада из породице Костић одвоjено 14 мушкараца, за коjим су трагали до 2005. године, када jе откривена масовна гробница са
њиховим посмртним остацима. Дjелимични посмртни остаци Костића преузети су 2006. године и сахрањени на Орловачи.

„Помиње се да су годину дана након киднаповања, 23. jула 1999. године, они били довезени на одређено мjесто одакле их jе, по наређењу команданта, до мjеста Куфс у Албаниjи превезао jедан припадник ОВК-а, о чему jе и свjедочио“, испричала jе Божанићева.

Она истиче да се сада код породица коjе су сахраниле посмртне остатке своjих наjмилиjих jавља сумња шта се заправо са њима десило, односно како су убиjени.

„До сада од свих надлежних немамо повратну информациjу – када су они убиjени и ко jе то учинио. Сви ћуте, без обзира да ли су то међународни представници, мисиjе коjе су тренутно на Косову и Метохиjи и наше власти“, навела jе Божанићева.

Она jе у име породица изразила огорченост због начина на коjи се према њима поступа, истичући да идентификациjа жртава не представља краj процеса, већ да треба одговарати за злочине, како се они више не би поновили.

„Циљ ове регионалне конференциjе jесте да имамо jеднак приступ према свим несталим и да се правда задовољи, без дискриминациjе према
националности. За сада ниjе тако, али ми се боримо и надамо се да ћемо успjети“, поручила jе Божанићева.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: