fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОДРЖАНА ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА „МИЛИЦА“

Projekcija_filma_Milica_u_Beogradu-b6f7521cУ Београду jе данас уприличена новинарска проjекциjа дугометражног документарног филма „Милица“ режисера и сценаристе Драгана Елчића коjа прати потресну причу о дjевоjчици Милици Ђорђевић, jедином преосталом српском дjетету у некадашњем српском царском граду Призрену, на Косову и Метохиjи.

Елчић jе непосредно пред проjекциjу у Прес центру Удружења новинара Србиjе рекао да се нада да ће сви они коjи погледаjу филм кућама отићи са „малим камичком у ципелама“ коjи ће их тjерати да размишљаjу о Милици и другим Србима у том граду коjи су, како jе рекао, као ликови из Дантеових драма коjи тумараjу тражећи спасење.

Он jе рекао да ће му наjвећа сатисфакциjа бити, не уколико за своj филм добиjе награде већ ако пређе преко „Саве, Дрине и баре“ и ако га људи виде, баш као што су након дугогодишњег ћутања и забрана успjели видjети филм „Крстић“ о егзодусу 120.000 Срба из Сараjева.

Елчић jе рекао да су, осим саме Милице, фасцинантни ликови људи из њеног наjближег окружења и да свако од њих понаособ може бити инспирациjа.

„Њена маjка jе права хероина – `Богородица`. Она jе дипломирани филозоф, а остала jе да живи у Призрену. Она то жели, а нико ни Албанци ни Срби, баш нико то не може да разумиjе. Милицу као анђео чувар чува 80-годишњи Адем Муjовић коjи се вратио православљу, а чак из Берана да jе учи долази времешни Вуко Даниловић“, рекао jе Елчић.

Продуцент Јован Марковић навео jе да прича о Милици ниjе само прича о српском дjетету на Космету, већ велика и универзална прича коjа превазилази српски поглед коjу треба да виде сви.

Главни организатор филма Јелена Петковић нагласила jе да jе прича о Милици прича о нашоj савjести и огољелом животу, коjа се не бави политиком.

Леонтина Вукомановић из Дjечиjег културног центра наjавила jе да ће премиjера филма бити одржана у том центру 20. фебруара.

Према наjавама аутора, на премиjеру би требало да дође наjвише државно руководство Србиjе.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

Видео: ДЕЦА БЕСМРТНОСТИ

Тихомир Станић: Зло Јасеновца не сме се … – Jadovno 1941.

„Царица Милица” за српског Шиндлера – Jadovno 1941.

Беседа после опела преподобномученицима Житомислићким 1991. – † Патриjарх Павле и † митрополит Владислав

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: