fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СЛУЖЕН ПАРАСТОС У ЦРКВИ У ПРИШТИНИ

Служење парастоса у цркви Светог Николе у Приштини

Служење парастоса у цркви Светог Николе у Приштини

У цркви Свети Никола у Приштини данас су поводом 11 година од мартовског погрома свештеници Рашко-призренске епархиjе служили парастос коме jе присуствовало десетак Срба.

Приштински парох Дарко Маринковић упозорио jе да Срби нестаjу у главном граду покраjине, за шта jе потврда и данашње малоброjно окупљање.

„Уз помоћ Свевишњег и уз помоћ државе и Цркве веруjемо и надамо се да ће се процес одумирања Срба на Космету започет 1999. године са одласком српске воjске и полициjе, а убрзан мартовским погромом, зауставити“, нагласио jе парох Маринковић.

Парастосу jе у име Владе Србиjе приуствовао официр за везу Београда и Приштине Деjан Павићевић.

Он jе новинарима рекао да jе 17. март 2004. године црни дан за Србиjу, али и црна флека на души свих, посебно међународних представника коjи су били ниjеми посматрачи злочина коjи су се догађали тог и наредног дана на Косову и Метохиjи.

Постављаjући питање како jе свиjет могао да ћути, Павићевић jе подсjетио да су тог дана Срби убиjани и пребиjани, њихове куће су горjеле, као и њихове светиње, а гробља скрнављена.

„Све jе то рађено само зато што су Срби“, додао jе Павићевић, истакавши да Срби ме смиjу заборавити мартовски погром.

Мартовски погром Срба обиљежен jе и у Грачаници

 Мартовски погром Срба обиљежен jе и у Грачаници

Послиjе парастоса у Приштини, у Грачаници jе испред Дома културе у организациjи Удружења породица несталих и киднапованих Срба и неалбанаца одржан масован протест са кога jе упућен апел српским, приштинским и међународним институциjама да не забораве оне коjи су наручили и оне коjи су починили злочине над Србима.

Члан Удружења Милена Парлић истакла jе да су бол и туга за страдалим, посебно несталим, из дана у дан све већи и jачи.

„Тражимо и очекуjемо да се са формирањем специjалног суда за ратне злочине отвори истрага о нестанку наших наjмилиjих, о наручиоцима и починиоцима киднаповања, убистава, пироманима и злотворима коjи су Србе и њихове светиње прогонили и палили“, истакла jе Парлићева.

Она jе захвалила Канцелариjи Владе Србиjе за Косово и Метохиjу за помоћ и подршку. „Веруjем да ћемо кад-тад сазнати истину, а у томе имамо пуну подршку наше државе“, додала jе Парлићева.

Парастос у Приштини и окупљање у Грачаници обезбjеђивали су припадници Косовске полициjске службе. Инцидената ниjе било.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

МАСОВНИ ЗЛОЧИНИ УЗ БЛАГОСЛОВ МЕЂУНАРОДНИХ „МИРОВЊАКА“

Исповест: Ликвидирали ми супруга и свекра, а сада хоће да униште моj живот и живот моjе деце!

Позив за обележавање годишњице мартовског погрома у Грачаници

ПОЗИВ ДА БУДЕ СПРИЈЕЧЕН 17. МАРТ

Косово – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: