fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

УСКОРО СЈЕДНИЦА СКУПШТИНСКОГ ОДБОРА О АЛБАНСКИМ ЗЛОЧИНИМА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/sjednica-albanski-zlocinci.jpg

БЕОГРАД, 15. ОКТОБРА /СРНА/ – Предсjедник Одбора Скупштине Србиjе за Косово и Метохиjу Милован Дрецун наjавио jе да ће ускоро сазвати сjедницу тог одбора на коjоj ће бити разматрано питање злочина над Србима на Косову.

„Превише дуго траjе неизвесност и патња породица, несталих, киднапованих Срба, а да ниjе расветљена судбина њихових наjдражих“, рекао jе Дрецун испред Специjалног суда у Београду на конференциjи за новинаре Удружења породица киднапованих и убиjених на Косову и Метохиjи.

Дрецун jе рекао да jе у своjству предсjедника скупштинског Одбора затражио од Тужилаштва Србиjе за ратне злочине информациjу шта jе до сада урађено и шта се планира урадити да би били откривени и процесуирани одговорни за злочине над Србима.

Он jе навео да jе информациjу коjу jе добио означена као строго повjерљива, вjероватно због диjела коjи говори о истрагама, додаjући да ће сjедница бити отворена за jавност због изузетног значаjа теме о коjоj се говори.

Дрецун jе навео да ће на сjедницу бити позвани представници удружења породица несталих, шеф Канцелариjе Владе Србиjе за Косово и Метохиjу Марко Ђурић, предсjедник Комисиjе Владе Србиjе за нестала лица Вељко Одаловић, представници Тужилаштва Србиjе за ратне злочине, као и представници Еулекса и других међународних организациjа.

Предсjедник Удружења Симо Спасић рекао jе да jе конференциjа за новинаре била сазвана како би од надлежних органа добили информациjу о налазима у вези са ископавањем локациjе „Пискоте“ код Ђаковице на Косову и Метохиjи, на коjоj се трагало за српским жртвама.

Он jе навео да располажу незваничном информациjом да су представници Комисиjе Владе Србиjе за нестала лица били на тоj локациjи и да jе замjеник тужиоца Србиjе за ратне злочине Драгољуб Станковић био присутан приликом копања.

„Тражили смо да представници Тужилаштва да дођу пред медиjе и породице и да кажу истину о овоj гробници. Иако су нам обећавали телефоном и посредством њихових људи они се данас нису поjавили“, рекао jе Симић.

Он jе поручио да су сви отети и киднаповани у миру 1998. године у своjим кућама и на радним мjестима, као и послиjе доласка Кфора.

Конференциjи за новинаре испред „Српског зида плача“ – дугачког транспарента са фотографиjама несталих Срба, коjи jе постављен тачно преко пута Специjалног суда у Устаничкоj улици у Београду, данас се нису одазвали ни замjеник тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић и предсjедник Комисиjе Владе Србиjе за нестала лица Вељко Одаловић.

Из Тужилаштва Србиjе за ратне злочине jе по завршетку конференциjе за новинаре саопштено да су тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић и замjеници тужиоца разговарали раниjе током овог мjесеца са представницима свих удружења породица Срба страдалих на Косову и Метохиjи.

Њима су, како се наводи у саопштењу, предочени резултати потраге за тиjелима жртава и потешкоћама у прикупљању доказа и информациjа о локациjама потенциjалних масовних гробница.

Потрага за тиjелима на локациjи „Ђаковица“ биће настављена и договараjу се даље активности на прикупљању релевантних информациjа и доказа с циљем проналаска жртава, саопштено jе из Тужилаштва Србиjе за ратне злочине.

 

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

ЗАШТО СЕ СА ИСТОМ ПОСВЕЋЕНОШЋУ НЕ ТРАГА И ЗА СРПСКИМ ЖРТВАМА

ИСПИТИВАЊЕ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ СА ПОСМРТНИМ ОСТАЦИМА СРБА

СРПСКЕ ЖРТВЕ УБИЈЕНЕ У МИРУ

Затвореници из логора Ликовац пребацивани у „жуту кућу”

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: