fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЗАТИРАЊЕ МРТВИХ

groblje--pristina-aeee7afbПриредио: Вукота РАДИЋ ПРИШТИНА, 8.ОКТОБРА /СРНА/ – Албански сепаратисти на Косомету порушили су 139 цркава и манастира и у потпуности уништили 254 православна гробља и око 7.500 надгробних споменика, те скоро стотину капела – подаци су Рашко-призренске епархиjе Српске православне цркве (СПЦ).На 60 гробаља нема ни jедног очуваног надгробног споменика – пише у архиви Епархиjе, а гробља у селу Сига и Брестовик, надомак Пећи, прекопана су, а посмртни остаци бацани су на сметлишта. Са хумки су одношени мермер и надгробни споменици.

Према непотпуним подацима Рашко–призренске епархиjе, од доласка међународне воjне и цивилне мисиjе на Косову и Метохиjи jуна 1999. године, албански сепаратисти су уништили и оштетили сва гробља, изузев оних коjа се налазе у чисто српским срединама попут гробља у Грачаници и у општинама на сjеверу Космета.

Дивљаштво и вандализам над мртвим Србима почели су у првим данима НАТО акциjе “Милосрдни анђео”, када jе „томахавком“ погођено градско гробље у центру Приштине.

Тада jе разнесено више десетина гробница и стара капела. Посмртне остатке и сандуке детонациjа jе разниjела на површини од стотињак метара квадратних.

На овом гробљу уништено jе и поломљено више од 500 споменика, а полициjа УНМИК-а jе у августу 2004. године саопштила да jе само током ноћи између 17. и 18. марта, током погрома над српским становништвом, на гробљу поломљено 70 споменика и надгробних плоча.

На српском гробљу у Косову Пољу поломљене су све бисте, а са споменика однесене и плоче. Исто се десило са гробљима у Вучитрну, Подуjеву, Гњилану, Урошевцу, Неродимљу, Штимљу, Сувоj Реци и Мушутишу у коме се налази осам српских светиња – цркава из 14. виjека.

Српско гробље у Белом Пољу код Пећи, наочиглед међународних снага, претворено у сметлиште, док jе гробље на перифериjи Ђаковице, гдjе jе сахрањено и неколико француских воjника из Првог свjетског рата, претворено у – депониjу, и сада нема ниjедног обиљежjа коjе би свjедочило да jе ту икада било гробље?!

Такав вандализам, како стоjи у броjним записима владике Атанасиjа, коjи се годинама бавио српским гробљима на Косову и Метохиjи, ниjе забиљежен у цивилизованом свиjету.

Дивљаштво и вандализам иду дотле да су поjедина гробља минирана – попут гробља у Старом Грацком код Липљана, на коме jе сахрањено 14 српских жетелаца масакрираних на њиви jула 1999. године?!

Албанци су, у међувремену, узурпирали дио гробља на коме су сахрањивани Јевреjи и на њему подигли стамбене обjекте као и на диjелу српског гробља.

У непосредноj близини гобља, с друге стране улице, подигнута jе зграда ЕУ у коjоj се владавином закона и примjеном демократских принципа бави њена мисиjа Еулекс.

Митровички парох, ставрофор Милиjа Арсовић, наводећи да jе УНМИК тиме што им jе платио да очисте гробље, помогао Албанцима да „докусуре уништавање и разврат над мртвим Србима“.

„У тоj акциjи, пре неколико година, Албанци су поломили знатан део надгробних плоча, скидали слова и слике, односили металне и мермерне ограде и продавали их каменорезачким фирмама“ – обjашњава Арсовић.

Припадници КфОР-а су покушали да постављањем бодљикаве жице, попут оне (у међувремену срушене) око гробља у jужноj Косовскоj Митровици, очуваjу бар нешто, али су њихову акциjу ометали УНМИК полицаjци и Косовска полициjа, обустављаjући истраге о акциjама вандала.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: