fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЗБОГ СРБА ЖРТВОВАО ВОЈНИЧКУ КАРИЈЕРУ

Zak_Ogar_1-0fc7d3c5Британци су на Косову изигравали мировњаке, а у ствари борили су се заjедно са терористима ОВК-а против Срба. Хтио сам да растjерам банду, а британски генерал Меj тражио jе да не пуцам по његовим воjницима – прича пензионисани пуковник Жак Огар.

Разговарао: Вукан ДУБОЧАНИН

Француски пуковник Жак Огар ниjе блиставо окончао своjу воjничку кариjеру – приjевремено jе пензионисан зато што jе 1999. године, као припадник НАТО, штитио косметске Србе.

Искусни ратник из афричких сукоба и падобранац Легиjе странаца сматра да jе наjважниjе то што ниjе ратовао против Срба и што jе „освjетлао образ“ Француза и своjе породице, у коjоj jе он 12. генерациjа официра.

У интервjуу Срни Огар истиче да му jе већ првих дана боравка на Косову било jасно да САД шире дезинформациjе и тако „труjу“ свиjет лажима о Србима као злочиначком народу.

„Бил Клинтон и Медлин Олбраjт тврдили су тада да се на Косову и Метохиjи догодио прави геноцид са више од 100.000 убиjених Албанаца“ – подсjећа Огар и наводи да jе то била „огромна лаж коjу су преузели и прихватили готово читава Европа и свиjет“.

„Они коjи су пласирали те лажи о геноциду, дакле поред госпође Олбраjт и амерички генерали Весли Кларк и Маjкл Џексон, сада се бесрамно богате на Косову“, каже Огар.

Још почетком 13. виjека српски краљ Стефан Урош Немањић оженио jе Францускињу Елен, блиску рођаку француске краљевске породице од Анжуjа. Срби су jе касниjе назвали краљица Јелена Анжуjска.

„Мене су у породици учили да волим Србиjу jер то приjатељство француског и српског народа траjе jош од времена Јелене Анжуjске. Када сам као командант француских специjалних jединица послиjе бомбардовања Србиjе дошао на Косово, нисам имао никаквих моралних дилема“, наглашава он.

„Приjе тог пута, моj отац, пензионисани генерал француске воjске, рекао ми jе да пазим шта тамо радим jер Срби су честит народ и имаjу славну историjу“ – каже он.

Огар jе прочитао књигу Душана Батаковића „Косово, спирала мржње“ како би се боље припремио за мисиjу, али jе праву слику о косовским збивањима стекао тек када jе видио шта се догађа на терену.

„Американци су буквално отели вjековну српску земљу и предали jе терористичкоj ОВК. Када сам дошао на Косово, брзо сам схватио да jе и Француска изабрала погрешну страну“ – прича Огар.

Он сматра да jе Француска „издала традиционално француско-српско приjатељство, озваничено током Првог свjетског рата и потписано измиjешаном крвљу воjника“.

Огар ниjе могао да разумиjе званични Париз коjи jе попустио под притиском Америке и стао на страну „банде терориста“. Посебно су га разочарали Британци коjи су играли „двоструку игру“.

„Британци су на Косову изигравали мировњаке, а у ствари борили су се заjедно са терористима ОВК-а против Срба. Добро се сjећам предвечерjа 17. jуна 1999. године када jе ОВК поставила засjеду колони српских цивила коjа се са 200 трактора повлачила из Пећи према Косовскоj Митровици“ – свjедочи Огар.

Када се догодио таj напад послао jе хеликоптер да види позициjу ОВК-а и затим наредио воjницима да рафалном паљбом по положаjима ОВК-а растjераjу банду.

„Запрепастио сам се када ме неколико тренутака касниjе радио везом позвао британски генерал Меj, захтиjеваjући да не пуцам по његовим воjницима“, прича пуковник Огар.

Он обjашњава да су у том нападу на колону српских цивила, заjедно са албанским терористима, учествовали и британски воjници, коjи су се повукли када jе на лице мjеста стигла Седма бригада српске воjске коjа се тих дана повлачила из jужне српске покраjине, у складу са Кумановским споразумом.

Командант француских специjалних jединица на Косову и Метохиjи у љето 1999. године пуковник Жак Огар видио jе тих дана jош много сличних напада терориста на српску неjач и српске светиње. Каже да jе помагао Србима гдjе год jе то било могуће.

„Због велике неправде коjу чини међународна заjедница према српском народу по повратку у Француску одлучио сам да се приjевремено пензионишем. Моjе понашање на Косову вjероватно jе сметало старjешинама иако ми то нису рекли“ – наводи Огар у интревjуу Срни.

По повратку са Косова требало jе да преузме команду у jедном пуку француске воjске, али то му ниjе омогућено. Тада jе схватио да представља проблем за француску воjску.

„То ме jе jако наљутило и одлучио сам да напустим воjску. То jе била jедна од наjтежих одлука коjу сам донио у животу, али са ове временске дистанце мислим да сам добро учинио“ – наводи Огар.

Приjе десетак година у Францускоj jе регистровао предузеће коjе се бави финансиjским консалтингом и савjетовањем француских компаниjа о томе како на наjбољи начин да послуjу у свиjету.

„Био бих наjсретниjи када бих могао да помогнем економски развоj Србиjе и Републике Српске. Сада jе наjважниjе да власт и предузећа у Српскоj дефинишу своjе потребе у сарадњи са француским компаниjама и облике сарадње коjи би били наjкорисниjи“ – поручуjе Огар.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

Европа jе умрла пред моjим очима у Приштини – ЖАК ОГАР …

КАКО САМ ОДЛОЖИО АГРЕСИЈУ – Jadovno 1941.

Робиjао за Србиjу: Писмо маjора Бинела поводом НАТО скупа у …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: