fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Бањалучка промоција петог издања књиге Огњена Марија Ливањска

Пето издање књиге “Огњена Марија ливањска” Буда Симоновића | Peto izdanje knjige “Ognjena Marija livanjska” Buda SimonovićaУ  суботу 26. априла 2014. у 18 часoва, у КЦ Бански Двор, у Бањалуци одржана јепромоција петог издања књиге Буда Симоновића, Огњена Марија ливањска.  

На промоцији коју је водила Гордана Достанић, поред аутора, о књизи и злочинима над српским народом у Ливањском пољу и широм Независне Државе Хрватске, говорили су : др СрђаТрифковић, др Душко Певуља и Предраг Лозо.

Идеологија која је изродила страшни злочин има своју дубоку генезу која се формирала вијековима. Историјски аспекти развојних процеса који су кулминирали страшним злочинима у НДХ, попут оних у ливањском крају, детаљно  су презентовани од стране др. Срђе Трифковића.

О Контекстуализацији историјских процеса кроз животни тренутак 1941. године, а све кроз материју из књиге, говорио је Предраг Лозо предсједник Удружења Студената Историје Др Милан Васић и секретар УГ Јадовно 1941.  Индоктринацију римокатоличких маса системом вриједности који у Србима види бића која готово да и нису људска, видимо у многим дијеловима књиге која је својеврстан споменик свим жртвама геноцида у ливањском крају, који је тако оргинално подигао са преживјелим свједоцима, коауторима, аутор Будо Симоновић.

Књига је фасцинантно ауторско дјело које и поред прича преживјелих свједока садржи утиснут печат маестралног Симоновића, навео је др. Душко Певуља са филолошког факултета у Бањалуци. Поред тога Певуља је нагласио културолошки значај оваквих дјела у актуелном тренутку српске нације у моментима када нас многи под маском промјене свијести, свијесно или не, гурају путем историјског заборава дешавања попут ових описаних у књизи Огњена Марија Ливањска.

Аутор књиге, коме је овом приликом додјељено, високо признање од стране епархије Бихаћко-петровачке говорио је о мотивима настанка књиге, личном односу према догађајима из 1941. о којима је најприје имао тек случајна сазнања, разговору са сведоцима тих страшних догађаја и сл. Обзиром да је аутор био и непосредни учесник ексхумације посмртних остатака страдалника из динарских јама који се догодио 1991.године, када је настало прво издање књиге аутор је пренио многобројна искуства из рада на терену са свједоцима али и са ексхумација. Приликом питања и свођења утисака од стране присутних, осјетило се колико су Ливњаци захвални Симоновићу за објелодањивање истине која је чекала 50 година да нађе свој пут до читалаца.

Промоцији је присуствовао велики број посјетилаца поријеклом из ливањског краја али и доста посјетилаца свјесних значаја страдалничке прошлости српског народа.

Промоцију књиге су организовали: Удружење Огњена Марија Ливањска, Београд, УГ Јадовно 1941. и СПКД Просвјета, ГО Бања Лука.

Везане вијести:

Промоција Огњене Марије Ливањске Буда Симоновића у Бања Луци 26. aприла

Промоција петог издања књиге Буда Симоновића Огњена Марија Ливањска

Промоција 5. ћириличног издања књиге Огњена Марија Ливањска Буде Симоновића

Будо Симоновић: „Огњена Марија Ливањска“

Ново издање књиге “Огњена Марија Ливањска” Буда Симоновића

Ливањско поље

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: