fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Представници Удружења Огњена Марија Ливањска код епископа Атанасија

Епископ Атанасиjе са представницима Удружења Огњена Мариjа Ливањска

Епископ Атанасиjе са представницима Удружења Огњена Мариjа Ливањска

У уторак 31. марта, у поподневним часовима, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасиjе примио jе делегациjу Срба из Ливањског поља. Делегациjу су чинили о. Жељко Ђурица, парох лиjевањски, г. Никола Петровић, председник Удружења Огњена Мариjа Ливањска и г. Милош Дамњановић, члан Управног одбора овог Удружења. На састанку, коjи jе протекао у приjатноj и отвореноj атмосфери, покренуто jе мноштво тема везаних за живот и проблеме Ливањских Срба, њихова страдања у прошлости, као и рад самог Удружења. Овом приликом су представници Удружења своме епископу уручили годишњи извештаj за 2014. годину и упознали га са планом активности за 2015. годину.

Једна од главних тема састанка jе била инициjатива за канонизациjу ливањских мученика, православних Срба страдалих од стране усташа током Другог светског рата. У тим тешким данима, убиjено jе око 1700 православних становника са ових простора, међу њима и три свештеника. Српски православни народ из Ливна и Ливањског поља jе чувао и чува сећање на њихово мученичко страдање jош од Другог свjетског рата, како у време комунистичког режима када се на то ниjе благонаклоно гледало, тако и у новиjе вриjеме. Иако се о оваквоj инициjативи и у прошлости разговарало, овом приликом jе Његовом Преосвештенству уручена званична молба Парохиjе лиjевањске и Удружења Огњена Мариjа Ливањска да се ово питање покрене у оквиру наше Српске Православне Цркве, у нади да ће она званично прихватити молбу на саборном нивоу.

Епископ Атанасиjе са представницима Удружења Огњена Мариjа Ливањска

Епископ Атанасиjе са представницима Удружења Огњена Мариjа Ливањска

У склопу ових разговора, о. Жељко и представници Удружења су Његово Преосвештенство упознали и са наставком радова на Спомен-капели Св. Великомученице Марине у Ливну, у коjу су 1991. године положене мошти пострадалих Ливањских Срба. Током ове године jе између осталог планирано осликавање Спомен-капеле и постављање спискова са именима страдалих. Изражена jе жеља и нада да ће радови бити окончани у првоj половини 2016. године, када ће се навршити 25 година од како jе покренута њена изградња, и да ће се у тоj години извршити планирано освећење спомен капеле.

Увиjек свjесни важности бриге о српском православном народу коjи и данас живи на простору Ливањског поља, на састанку се разговарало о проблемима са коjима се сусрећу у свакодневном животу. У оквиру овога, разговарало се о могућностима за обнову кућа и повратак расељених. Неизбежна тема, када jе у питању борба за опстанак нашег народа, била jе и потреба за успостављањем jачих контаката са општинским и жупаниjским властима у оквиру Кантона 10.

Извор: Удружење Огњена Мариjа Ливањска

 

Везане виjести:

Будо Симоновић: Огњена Мариjа Ливањска (ВИДЕО)

Гордана Достанић: Планско уништење српског народа на подручjу Ливањског поља

ПРЕКИНУТИ СА „КУЛТУРОМ ЗАБОРАВА“

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: