fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Нису поштедели ни жене ни децу

tihomir oreskovic

Хрватска воjска и полициjа су у jесен 1991. године, наjвише у октобру, у Госпићу и околним местима, углавном под маскама, одводили српске цивиле из њихових кућа и станова и ликвидирали их разним методама и на више места, саопштио jе Веритас. Ликвидирани су углавном виђениjи Срби (судиjе, тужиоци, директори, новинари, полицаjци, пензионери) коjи су били лоjални новоуспостављеном хрватском „демократском режиму.
Према Веритас-овим подацима, у том периоду и на такав начин, убиjено jе наjмање 123 лица српске националности, међу коjима и 35 жена, од чега скоро половина од 14. до 18. октобра.
Међу ликвидиранима су и десет брачних парова и четири пара по jедног родитеља и детета.

Међу ликвидираним jе и комплетна породица Пантелић: Милан (1934) шеф Хидрометеоролошке станице у Госпићу, његова супруга Анђелка (1941), по занимању трговац и њихова кћерка Мирjана (1963), студенткиња, сви одведени из њиховог стана ноћу од стране особа у униформама и под маскама, од коjих jе до сада идентификовано Миланово тело, док се Анђелка и Мирjана jош воде као нестали.
Са ликвидациjама српских цивила био jе упознат цели политички, воjни и полициjски врх хрватске државе. А након што су припадници ЈНА, краjем децембра исте године, пронашли 24 угљенисана леша српских цивила у зони раздваjања сукобљених страна, упознати су, преко познатих светских медиjа и хуманитарних организациjа, и представници Међународне заjеднице, под чиjим „притиском“ jе тадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман наредио истрагу о ликвидациjама госпићких Срба.

Иако су прикупљени докази указивали на наредбодавце и извршиоце тих убистава, случаj jе веома брзо стављен ад акта, а лешеви убиjених су из примарних премештани у секундарне гробнице, коjе jош увек криjу око стотинак лешева, саопштава Веритас.

Хашки суд веровао Рачану
Тужилаштво Хашког трибунала, водило jе, убрзо по оснивању, интензивну истрагу о овом догађаjу и пре него што jе оптужница подигнута, случаj jе, у циљу одржања Рачанове владе, уступљен хрватском правосуђу.
Жупаниjско тужилаштво у Риjеци, у марту 2001. године, подигло jе оптужницу против пет припадника ХВ и полициjе због ратног злочина, а теретило их се за ликвидациjу 50 лица.

Исти суд, у марту 2003. године, обjављуjе првостепену пресуду коjом проглашава кривима: Тихомира Орешковића, Мирка Норца, Стjепана Грандића, коjом се Орешковић кажњава на 15, Норац на 12 и Грандић на 10 година затвора.

 

Извор: vesti-online.com

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: