fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЧЛАНИЦЕ НАТО-а НА ПРОСЛАВИ „ОЛУЈЕ“

Парада у Книну

Парада у Книну


Хрватска jе упутила позив свим чланицама НАТО-а да 4. августа у Загребу учествуjу на паради поводом 20 година од акциjе „Олуjа“, а позив су прихватиле воjске Њемачке и Велике Британиjе, пишу београдске „Вечерње новости“.

Лист наводи да се очекуjе долазак америчких борбених авиона „Ф-16“ и хеликоптера „црни соко“, авиона из састава енглеског ваздухопловства, као и борбених авиона из Чешке и Мађарске коjи би требало да прелете преко Загреба.

У Главном штабу Оружаних снага Хрватске листу jе речено да свакодневно стижу приjаве страних земаља за учешће на паради, али организатори, за сада, не желе да откриjу ко ће све доћи у Загреб.

На питање да ли су позиви упућени воjскама земаља у окружењу, па и из БиХ, из Загреба ниjе добиjен одговор.

Министар спољних послова Србиjе Ивица Дачић изjавио jе раниjе да ће Србиjа с пажњом пратити коjе ће земље послати воjску на параду у организациjи Хрватске поводом годишњице „Олуjе“ и да ће њихово учешће сматрати антисрпским ставом.

„Србиjи су замерали што смо послали воjску на воjну параду у Москву, на обиљежавање победе над фашизмом, а сада су на параду коjу Хрватска организуjе поводом `Олуjе` у коjоj jе убиjено више хиљада и протерано више стотина хиљада Срба позване и воjске других земаља“, рекао jе Дачић.

Савjетник предсjедника Србиjе Иван Мркић оциjенио jе за „Вечерње новости“ да jе Дачићева изjава сасвим оправдана, истичући да ће Србиjа с пажњом пратити на коjи начин ће њени сусjеди али и остале државе учествовати на манифестациjи у Загребу и коjе ће поруке слати том приликом.

У Хрватскоj се 5. август обиљежава као Дан побjеде, а ове године, поводом 20 година од воjно-полициjске акциjе „Олуjа“, биће одржана воjна парада у Загребу 4. августа, а дан касниjе централна свечаност у Книну.

У акциjи „Олуjа“ jе, према подацима Документационо информационог центра „Веритас“, погинуло и нестало 1.853 Срба, а протjерано наjмање 220.000 становника некадашње Републике Српске Краjине.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

Пусић: Прослава годишњице Олуjе ниjе славље страдања људи …

ОДЛУКА О ОСНИВАЊУ ОДБОРА ЗА ПРОСЛАВУ „ОЛУЈЕ …

Китаровић: Обележавању Олуjе присуствоваће и Срби – Jadovno …

Олуjа – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: