fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Фрљић у Ријеци организује контра-Олују

Редитељ Оливер Фрљић организуjе jавни разговор „Други рат“ на дан прославе „Олуjе“. У риjечком позоришту пет протераних жена различитих националности говориће о свом виђењу рата

Хрватски гардисти испод книнске тврђаве

Хрватски гардисти испод книнске тврђаве


У РИЈЕЦИ ће се 5. августа, на дан када ће се у Книну обележити двадесета годишњица „Олуjе“, одржати jавни разговор „Други рат“, што jе у Хрватскоj већ названо „Контраолуjом“.

Како jе предвиђено, у великоj дворани риjечког Хрватског народног казалишта пет протераних жена различитих националности говориће о свом виђењу рата и сећању како су морале да напусте своjа огњишта.

Редитељ Оливер Фрљић жели овим разговором да се супротстави глорификациjи рата, па се вече у Риjеци наjављуjе и као „мировни контрапункт“ книнскоj прослави. За све коjи желе да буду присутни издаjу се посебне акредитациjе и биће изузетно велико обезбеђење, jер се очекуjу и инциденти.

Истовремено, Српско народно веће, Центар за транзициjску правду и Документа, центар за суочавање са прошлошћу, пре воjне параде у Книну организуjу интерактивну презентациjу „Олуjа у Хагу“, на коjоj ће бити речи о ратним злочинима почињеним за време хрватске воjне операциjе.

– Оно што суђење за злочине почињене за време и након „Олуjе“ чини jедним од наjконтроверзниjих у двадесетогодишњоj историjи Трибунала jесте то што су два судска већа, на основу истих чињеница, применом различитих правних стандарда дошла до диjаметрално супротних закључака о кривици, односно невиности, оптужених хрватских генерала. Ти закључци, међутим, не доводе у питање утврђене чињенице о томе што се, заправо, догодило у току и након операциjе „Олуjа“ – кажу у СНВ.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

СРБИЈА ЋЕ СТАТИ ТАЧНО У ПОДНЕ

Вулин: Још чекам да ми Готовина каже да ниjе усташа

„ОЛУЈА“ НАЈВЕЋЕ ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ НАКОН ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

УСВОЈЕН ПРИЈЕДЛОГ ПРОГРАМА ОБИЉЕЖАВАЊА 5. АВГУСТА

Олуjа – Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: