fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОБЕЛЕЖЕНА XVII ГОДИШЊИЦА ПРОГОНА И СТРАДАЊА СРБА КРАЈИШНИКА

pl-parastos-u-crkvi-Svetog-Rafaila-Banatskog.jpgСлужењем парастоса у цркви Св. Рафаила Банатског и свечаном академиjом у Дому културе у Пландишту, 5. августа 2012. године, обележена jе XVII годишњица прогона и страдања Срба из РСК. Помен страдалим Краjишницима организовало jе Завичаjно удружење Краjишника „Никола Тесла“.

Служењем парастоса у цркви Св. Рафаила Банатског и свечаном академиjом у Дому културе у Пландишту, 5. августа 2012. године, обележена jе седамнаеста годишњица прогона и страдања Срба из Републике Српске Краjине.

Парастoсу, коjи jе служило Његовово преосвештенство епископ банатски господин Никанор уз саслужење свештеника Недељка Јанковића, Ненада Милића и Синише Лакичина, присуствовсли су представници општине Пландиште, представници Завичаjног удружења Краjишника „Никола Тесла“, прогнани Краjишници и други грађани. У веома емотивном говору након парастоса, владика Никанор као непосредни сведок присетио се голготе коjу су Краjишници прошли почетком августа 1995. године, jер jе и сам био у колони коjа jе више од 10 дана путовала од Краjине до Србиjе. Владика jе истакао важност обележавања и памћења овог догађаjа, нагласивши да су ближе Богу они коjи се уз молитву и достоjанствено сећаjу своjих жртава и своjе недаће, него они коjи славе туђу несрећу.

Након парастоса, у Дому културе у Пландишту одржана jе свечана академиjа под називом „Оj, Краjино!“. „Овом академиjом желимо да дамо посебан печат данашњем дану, да се за тренутак вратимо у завичаj и да у време великих искушења на достоjанствен начин подсетимо себе и друге на jедан од наjтрагичниjих догађаjа у српскоj историjи“ – истакли организатори овог скупа.

 

Свечана академиjа почела jе интонирањем „Химне Краjини“, након чега jе Гоjко Везмар дао кратак преглед наjзначаjиниjх догађања кроз дугу историjу простора данашње Хрватске где су Срби вековима живели. Након тога скупу су се обратили Никола Везмар, председник Завичаjног удружења Краjишника „Никола Тесла“, Душан Јеличић, заменик председника скупштине општине Пландиште и отац Ненад Милић. У културно-уметничком делу програма своjе стихове казивали су краjишни песници Босиљка Перић Батак и Никола Корица, а гуслар Саво Контић приближио нам jе чаролиjу jедног од наjстариjих српских инструмената уз коjи jе вековима, са генерациjе на генерациjу, преношена историjа и народно стваралаштво.

Пландиште 2012. | Plandište 2012.Пландиште 2012. | Plandište 2012.Пландиште 2012. | Plandište 2012.

 

Пре седамнаест година, Хрватска jе извршила агресиjу на РСК, териториjу коjа jе била под заштитом Уjедињених Нациjа, побивши за време и после операциjе „Олуjа“ око 2.000 људи (претежно цивила) и прогнавши око 220.000 житеља Краjине. На таj начин почињено jе наjвеће и наjсуровиjе етничко чишћење на тлу Европе после Другог светског рата. Због тога jе важно да се сећамо и достоjанствено обележавамо наjтрагичниjи дан у новиjоj српскоj историjи и одамо пошту жртвама коjе су пале у Краjини и за Краjину. Да се никад не заборави и да се никада и никоме више не догоди.

Гоjко Везмар

 

Извор: Завичаjно удружење прогнаних и избеглих Краjишника „Никола Тесла“,

Везане виjести:

Убиства избjеглица и даље некажњена

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: