fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОДЛУКА О ОСНИВАЊУ ОДБОРА ЗА ПРОСЛАВУ „ОЛУЈЕ“ – АНТИЕВРОПСКИ ЧИН

Миодраг Линта

Миодраг Линта

Предсjедник Коалициjе удружења избjеглица у Србиjи Миодраг Линта оциjенио jе да одлука Владе Хрватске о оснивању Одбора за обиљежавање 20 година од воjно-полициjске акциjе „Олуjа“ представља антиевропски чин.

Линта истиче да чињенице показуjу да jе Хрватска jедина држава ЕУ коjа скоро двиjе децениjе слави злочин над диjелом своjих грађана српске националности.

„Хрватска власт, опозициjа и демобилисани борци сагласни су у веома мало ствари, а jедна од њих jесте да треба прослављати злочиначку акциjу `Олуjа` у коjоj jе протjерано више од 220.000 Срба и убиjено више од 1.200 српских цивила“, саопштио jе Линта.

Он додаjе да се у прослави злочина над Србима слажу Колинда Грабар Китаровић, Зоран Милановић, Весна Пусић, Томислав Карамарко, Ружа Томашић, Марко Перковић Томсон, Бранимир Главаш и други.

Линта апелуjе да Европска комисиjа и Европски парламент не дозволе да jедна њихова чланица слави масовни злочин над диjелом своjих грађана и да затраже да Хрватска почне коначно испуњавати обавезе коjе jе преузела потписивањем Уговора о приступању са ЕУ у новембру 2011. године.

У саопштењу се подсjећа да се jедна од тих обавеза односи на процесуирање ратних злочина, али jе у претходне три и по године од потписивања Уговора о приступању Хрватска подигла само jедну оптужницу против припадника хрватских оружаних снага.

Линта подсjећа да jе риjеч о оптужници против Раjка Кричковића, због убиства три члана српске породице Совиљ у селу Киjане код Грачаца, а да jе интересантно то што jе Раjко Кричковић по националности Србин.

„Овим се жели послати лажна порука да Хрвати нису чинили злочине над Србима у грађанском рату у Хрватскоj већ да су само Срби, као припадници хрватских оружаних снага, убиjали српске цивиле“, истакао jе Линта.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

БРИСЕЛ ДА ЗАУСТАВИ ПРОСЛАВЉАЊЕ „ОЛУЈЕ“ – Jadovno 1941.

СКАНДАЛОЗНА НАЈАВА ВОЈНЕ ПАРАДЕ ПОВОДОМ „ОЛУЈЕ …

У БЕОГРАДУ У АВГУСТУ ПРВИ СПОМЕНИК СРПСКИМ ЖРТВАМА

Олуjа – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: