fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПРОЦЕС ПРОТИВ ФИРМЕ „МПРИ“ БИЋЕ НАСТАВЉЕН

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/mpri.jpg

ЧИКАГО, 1. ОКТОБРА /СРНА/ – Предсjедник Сабора краjишких Срба из Чикага Богдан Кљаић наjавио jе за 22. октобар статусни претрес у случаjу тужбе краjишких Срба против воjне консултантске фирме „МПРИ“ из САД.

Кљаић jе за Срну поjаснио да jе амерички савезни суд у Чикагу одбио захтjев краjишких Срба у тачки jедан – да се суди према међународном праву, али jе дозволио да се процес настави према америчком закону.

„Статусни претрес jе заказан за 22. октобар, гдjе мораjу да присуствуjу све стране у поступку. Дакле, разлог за жалбу има `МПРИ`, а не Сабор краjишких Срба“, истакао jе Кљаић.

Поjедини медиjи прениjели су недавно да jе амерички савезни суд у Чикагу донио одлуку да пред америчким правосуђем не може бити покренут случаj по тужби против воjне консултантске фирме „МПРИ“ из САД да jе обучавала и опремала хрватске снаге током акциjе „Олуjа“.

Судиjа Џон Ли донио jе одлуку да нема надлежност да саслуша тврдње наведене у тужби коjу jе 2010. године подниjела група српских држављана у име свих Срба из Краjине, а у коjоj се тврди да jе „МПРИ“ израдила план, обучила и припремила хрватске снаге за операциjу „Олуjа“.

Судиjа jе подржао тврдње подносилаца тужбе да jе било удруживања ради незаконитог уласка у власништво и нелегално присваjање имовине.

„Хрватске снаге су, наводно, систематски пљачкале и уништавале српске куће, фирме, усjеве и стоку у региону Краjине, укључуjући и оне у власништву подносилаца тужбе. Многе од ових кућа присвоjила jе хрватска воjска“, навео jе Ли.

Подносиоци тужбе потражуjу одштету од 10,4 милиjарде долара, уз камате од 1995. године.

У тужби се наводи да су хрватски лидери поручили „МПРИ“ да желе да „уклоне Србе са своjе териториjе“.

Према наводима у тужби, планирање операциjе извршено jе у сjедишту компаниjе у Вирџиниjи и у Хрватскоj.

„Операциjа `Олуjа` резултирала jе наjвећим чином етничког чишћења у Европи од Другог свjетског рата. Неколико хиљада недужних цивила били су мете напада, рањавања и убистава због чега jе од 300.000 до 350.000 побjегло из Краjине“, наглашава се у тужби.

Подносиоци тужбе истичу „да ниjе познато да ли jе особље `МПРИ` учествовало у геноциду и да се то не помиње у тужби, већ да jе познато да jе та фирма обезбиjедила начин да се геноцид деси“.

 

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

Таjне хрватске архиве криjу истину о улози фирме „МПРИ“

НИЈЕ КРАЈ ПРАВНЕ БОРБЕ

Воjно учешће САД у нападу на Републику Српску Краjину 1995. године

Срби туже Американце због „Олуjе“

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: