fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПУСИЋЕВА ЗАБОРАВЉА ШТА ЈЕ ГОВОРИО ТУЂМАН

Колона српских избjеглица

Колона српских избjеглица


Предсjедник Документационо информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац изjавио jе да потпредсjедник хрватске Владе Весна Пусић превиђа риjечи првог предсjедника самосталне Хрватске Фрање Туђмана о том ко jе желио рат.

Штрбац jе поводом изjаве Пусићеве да Хрвати прославом 5. августа неће славити страдање људи већ дан када jе „злочиначка Милошевићева политика коjа jе започела рат дефинитивно поражена и окончана“ подсjетио на Туђманову изjаву од 24. маjа 1992. године да рата у Хрватскоj не би било да га сама Хрватска ниjе жељела.

На оцjену Пусићеве да би сви требало да поштуjу 5. август када jе, како jе навела, Хрватска уjединила териториjу, Штрбац jе за београдску „Политику“ рекао да све и да jе тако њу треба питати да ли jе вредниjа „окупирана териториjа од 10.400 километара квадратних са више од 220.000 домицилних људи“ или та иста „уjедињена“ териториjа без свих тих људи „макар били и Срби“.

„Одговор на то питање jе уjедно и одговор на питање треба ли `Олуjу` славити, жалити или тиховати“, оциjенио jе Штрбац.

Поводом наjаве да ће Србиjа и Република Српска 5. август обиљежавати као Дан сjећања, Штрбац jе навео да jе због симболике датума наjава униjела недоумице код краjишких Срба да ли ће своjе страдање и „Олуjу“ обиљежавати 4. августа (на дан када jе почела) као и до сада, или 5. августа.

„У први мах смо, ваљда због близине та два датума помислили да се наjављени Дан сjећања односи само на жртве и прогнанике у `Олуjи`, али када се мало боље погледа изjава предсjедника Владе Србиjе Александра Вучића може се закључити да ће се Срби тог дана сjећати свих своjих жртава и прогнаника, како из ратова деведесетих тако и оних претходних“, рекао jе Штрбац.

Он jе нагласио да, иако у овом тренутку не зна каквим ће све манифестациjама Србиjа и Српска обиљежити Дан сjећања, тешко може и да замисли да ће у то обиљежавање бити утрошено макар и приближно енергиjе, времена и новца као у Хрватскоj.

„А када се у истом дану обиљежава исти догађаj у различитим државама са различитим предзнаком, онда jе по логици ствари теже изборити се за ширу медиjску пажњу, због чега се наjчешће, барам у новиjе вриjеме и обиљежаваjу овакви датуми“, закључио jе Штрбац.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

САВО ШТРБАЦ: Идентичне изjаве Фрање Туђмана и …

ШТРБАЦ: ХРВАТИ И ФИЛМОВИМА ЛАЖИРАЈУ ИСТИНУ …

ОДАТ ПОМЕН СРБИМА СТРАДАЛИМ НА ПЕТРОВАЧКОЈ ЦЕСТИ …

Олуjа – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: