fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Пусић: Прослава годишњице Олује није славље страдања људи

Избjегличка колона Срба из Краjине

Избjегличка колона Срба из Краjине


ЗАГРЕБ – Шефица хрватске дипломатиjе Весна Пусић изjавила jе jуче да су у завршници рата у Хрватскоj страдали многи хрватски Срби, али да прослава годишњице Олуjе ниjе слављење страдања људи, него дана кад jе, како jе рекла, коначно поражена злочиначка политика тадашњег српског вође Слободана Милошевића.

Министарка Пусић jе то изjавила реагуjући на одлуку српске владе да 5. август почне да обележава као дан сећања на страдале и прогнане Србе, као што се обележава Видовдан и Дан пробоjа логораша из усташког логора Јасеновац, преноси Хина.

„Нико не слави страдање људи чега jе било у завршетку свих ратова па тако и овог. Све невине жртве ратова на териториjи бивше Југославиjе, коjе jе све редом започела политика Слободана Милошевића, заслужуjу жаљење, саучешће и поштовање, али злочиначка Милошевићева политика коjа jе почела рат 5. августа 1995. у Хрватскоj jе дефинитивно поражена и окончана”, рекла jе Пусић.

Према њеним речима, цињеница jе да су у завршници рата, коjи jе Милошевић водио у Хрватскоj, страдали и многи хрватски и босанско-херцеговачки Срби.

„Жртве су, нажалост, саставни део сваког рата”, наводи се у изjави и понавља да jе таj рат почела тадашња Србиjа.

„Сваки jе изгубљени живот трагедиjа, а Милошевићево започињање тих ратова jе злочин”, рекла jе Пусић наглашаваjући да то треба рећи, а не „потпиривати нетрпељивост” међу народима.

„И ми бисмо данас могли да говоримо о маси српских злочина над Хрватима и Бошњацима, али говоримо о злочинима политике Слободана Милошевића. Разлог таквог нашег става jе разумевање да данашња политика треба да отвори простор слободе, шанси и отворености према будућности новим генерациjама и даље потпиривати нетрпељивости међу народима ниjе само понављање злочина из прошлости већ и загађивање будућности”, додала jе хрватска министарка спољних послова.

Она сматра да би сви требало да поштуjу чињеницу да jе Хрватска 5. августа 1995. поново уjедињена након вишегодишње окупациjе и да jе то дан када jе Хрватска, коjа jе четири године била пресечена и окупирана Милошевићевом воjском и милициjама, подвукла jе. поновно уjединила своjу териториjу.

„То jе омогућило завршетак рата и то jе оно што Хрватска слави и што би сви требало да поштуjу”, рекла jе Пусић.

 

Извор: ПОЛИТИКА

 

Везане виjести:

НАПОКОН: Споменик жртвама „Олуjе“ у Београду – Jadovno 1941.

А. Вулин: Срби у „Олуjи“ бjежали пред усташким генералом

Краjина jе била играчка етничких чиштача

страдање српске православне цркве у хрватскоj у акциjама

Олуjа – Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: