fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

РАД САВЕ ШТРПЦА ПРЕВАЗИШАО УСКЕ НАЦИОНАЛНЕ ИНТЕРЕСЕ

Промоциjа књиге "Хроника прогнаних Краjишника" и књиге о етничком чишћењу Срба у Хрватскоj на енглеском jезику "Gone with the Storm".
Промоциjа књиге „Хроника прогнаних Краjишника“ и књиге о етничком чишћењу Срба у Хрватскоj на енглеском jезику „Gone with the Storm“.

Рад Саве Штрпца на документовању страдања српског народа у Хрватскоj превазишао jе уске националне интересе и заслужуjе већу подршку, истакнуто jе на представљању трећег тома Штрпчеве „Хронике прогнаних Краjишника“ и књиге о етничком чишћењу Срба у Хрватскоj на енглеском jезику „Gone with the Storm“.

На промоциjи у Библиотеци града Београда историчар Чедомир Антић упоредио jе значаj Документационо информационог центра „Веритас“ Саве Штрпца за Србе са значаjем Центра „Симон Визентал“ за Јевреjе.

Антић jе истакао да jе српском народу учињена таква неправда да jе то превазишло национално питање jедног народа и подсjетио на страдања у геноциду од 1941. до 1945. године и деведесетих година прошлог виjека „када jе као народ коjи jе чинио 15 одсто грађана Хрватске, дао 30 одсто жртава“.

„Ако оставимо да се о томе више не говори, ако заборавимо, нећемо моћи да завршимо ниjедан наш национални државни посао. Захвалио бих Штрпцу и волео бих да има све више подршке у свом раду, jер таj рад превазилази уске државне и националне интересе“, рекао jе Антић.

Адвокат Новак Лукић, члан правног тима Србиjе у хрватско-српскоj тужби и контратужби за геноцид, указао jе да Штрпчев рад заслужуjе велико поштовање у српском народу jер би без његове документациjе правном тиму недостаjало доказа.

„Да правни тим Србиjе ниjе имао материjал `Веритаса` у значаjноj мери не бисмо имали доказе, а без доказа немате ни тужбу. То jе жалостна информациjа да Србиjа ниjе за све ове године имала поуздану документациjу“, рекао jе Лукић.

Он jе додао и да jе Штрбац као експерт правног тима Србиjе свjедочио пред Међународним судом правде о геноциду над Србима у Хрватскоj.

На промоциjи jе говорио и генерални директор и главни и одговорни уредник „Новости“ Ратко Дмитровић коjи jе указао да Београд не би смио да изгуби интерес за опстанак Краjишника и подсjетио да jе таj народ, између осталог, дао два од 10 наjвећих умова у историjи човjечанства по избору НАСА – Николу Теслу и Милутина Миланковића.

Аутор Саво Штрбац навео jе да ће књига о геноциду над Србима у Хрватскоj на енглеском jезику „Gone with the Storm“. бити промовисана на Београдском саjму књига.

Он jе напоменуо да су рецензенти књиге бивши шеф српске дипломатиjе Вук Јеремић, шеф правног тима Србиjе пред Међународним судом правде Саша Обрадовић, предсjедник Демократске странке Србиjе Санда Рашковић Ивић и jедан од директора америчког Центра за међународну акциjу Сара Флондерс.

Трећи том „Хронике прогнаних Краjишника“ садржи текстове коjе jе Саво Штрбац обjавио у пет година од 2010. до 2015. године у „Веритасовом“ билтену и дневним листовима „Политика“ и „Вечерње новости“.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Промоциjа књиге Хроника прогнаних краjишника 3 (Наjава)

„РАТ И РИЈЕЧ“ САВЕ ШТРПЦА – Jadovno 1941.

Саво Штрбац, 27.10.2013. – ОДРЕШЕНА НЕМАН – Jadovno 1941.

КУЛТУРА У ИЗБЈЕГЛИШТВУ – Jadovno 1941.

Олуjа – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: