fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА ПОСЛИЈЕ „ОЛУЈЕ“ ОСТАЛА ПУСТА

Parastos_kod_spomen_krsta_u_Bravskom_kod_Bosanskog_Petrovca_1-09cfbe8dХрватска нема разлога да слави „Олуjу“ jер jе послиjе те акциjе Република Српска Краjина остала пуста, а jош jе тужниjе што су том приликом почињени страшни злочини над Србима, рекао jе начелник општине Доњи Лапац у Хрватскоj Илиjа Обрадовић.

Обрадовић jе данас присуствовао парастосу код спомен-крста у Бравском код Босанском Петровца гдjе jе хрватска авиjациjа бомбрадовала колону српских избjеглица коjе су се повлачиле из Републике Српске Краjине.

Обрадовић jе рекао да jе и он био у колони коjа се тада налазила на овом путу код Босанског Петровца.

Наводећи да се Срби враћаjу у Доњи Лапац, али да jе углавном риjеч о стариjим људима, Обрадовић jе рекао да Срби у Доњем Лапцу тешко живе jер немаjу запослења у руралним подручjима и да се њихова егзистенциjа заснива на пољопривреди.

Замjеник личко-сењског жупана Никола Лалић рекао jе да jе и он био у избjегличкоj колони код Босанског Петровца и видио када су jе хрватски авиони бомбардовали.

Лалић сматра да се Хрватска мора суочити са ратном прошлошћу, признати почињене злочине над Србима и настоjати да одговорни буду процесуирани.

Он jе навео да jе у Личко-сењскоj жупаниjи, према попису становништва из 1991. године, живjело 38.000 Срба, а да их данас на том простору живи 6.948.

„Чињеница jе да jе на простору ове жупаниjе извршено етничко чишћење Срба, а то потврђуjу и ови статистички подаци“, истакао jе Лалић.

Он jе додао да Хрватска не треба да бjежи од ових чињеница без обзира звала то етничким чишћењем или другачиjе jер на овом подручjу нема људи, а тамо гдjе их нема, онда ни држава нема будућности.

Предсjедник Удружења породица убиjених, несталих и заточених у Хрватскоj Марица Шеатовић рекла jе да се ово удружење залаже за мир и толернациjу међу људима и да се признаjу све жртве рата, без обзира на њихову националност.

Начелник општине Дринић Драго Ковачевић рекао jе да треба радити на томе да се овакав злочин над цивилним становништвом никада више не понови, те да Хрватска осуди и процесуира одговорне за злочине над Србима у „Олуjи“.

Код спомен-крста у мjесту Бравско код Босанског Петровца данас jе завршено обиљежавање 20 година од егзодуса српског народа из Републике Српске Краjине, коjе jе организовао Документационо-информациони центар „Вертис“.

На мjесту Бравско, између Босанског Петровца и Кључа, авион хрватског ратног ваздухопловства „миг-21“ бомбардовао jе 7. августа 1995. године избjегличку колону Срба из Републике Српске Краjине.

Тада jе погинуло девет цивила, међу коjима четворо дjеце и 21-годишња дjевоjка, док jе на десетине рањено.

Погинули су Даринка Дрча (1927) и њени унуци Јовица Дрча (1989) и Мирjана Дубаjић (1974), сви из Бротиње код Доњег Лапца, Невенка (1984) и Жарко (1986) дjеца Спасе Раjића из Доњег Лапца, Крстан Вуковић (1951) рођен у Хан Кули код Бањалуке и његов син Дарко (1982) рођен у Бихаћу, обоjица живjели у Доњем Лапцу, те Бранко Стjеља (1923) и његов син Мирко (1961) из Надина код Бенковца.

У хрватскоj воjно-полициjскоj акциjи „Олуjа“ на бившу Републику Српску Краjину, коjа jе почела 4. августа 1995. године, протjерано jе 250.000 Срба, а 2.000 их jе погинуло и нестало.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

ВАЖНО ЈЕ ПАМТИТИ, АЛИ НЕ ЗЛОПАМТИТИ

ВЕЛИЧАЊЕ УСТАШТВА НЕ ДОПРИНОСИ ПОМИРЕЊУ СРБА И ХРВАТА

ВУЧИЋ: АКЦИЈА „ОЛУЈА“ – ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ

Олуjа – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: