fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Усташким графитима плаше Србе!

У Подградини код Задра, на плажи где летуjу Срби, исписане претеће поруке. Фашистички знаци осванули дан после прославе „Олуjе“ у Книну

Усташки графити

Усташки графити


ВЕЛИКО латинично слово „У“ са крстом на средини и порука „Оj Србине j…. ти три прста“, осванули су 6. августа уjутро на плажи у Подградини, недалеко од Задра.

Петнаестак препознатљивих усташко-фашистичких знакова и порука увредљиве садржине упућене Србима, исписани црвеном боjом осванули су дан после помпезне прославе „Олуjе“ у Книну, на плажи на коjу углавном долазе Срби пореклом из Ислама Грчког и задарских села насељених српским живљем.

– Графити и поруке унели су стрепњу међу Србе коjи из околних српских села, али и из Србиjе и других држава, годинама лети долазе на плажу у Подградину – рекао jе за „Новости“ jедан од туриста коjи jе у четвртак уjутро на купалишту затекао усташке симболе и поруке. – Одмах смо обавестили задарску полициjу. Дошли су и обавили увиђаj, а потом су радници комуналног предузећа префарбали графите и поруке. Мештанима jе било неприjатно због фашистичког испада.

Наш саговорник каже да их претње неће обесхрабрити и скандал приписуjу локалним хулиганима:

– Сви коjи долазе на море у Хрватску треба да буду свесни да их неће сви дочекати раширених руку и да су провокациjе могуће.

Да ће, међутим, починиоци ове гнусне провокациjе бити откривени, Срби из околине Задра – не веруjу.

– И претходних година, у више наврата, на истом месту jе било инцидената и провокациjа упућених Србима – каже наш саговорник. – На возилима српских регистарских таблица често су разбиjана стакла, ломљени брисачи и спољашњи ретровизори, или су кола освањавала прилично изгребана. Иако су све те штете биле приjављене полициjи, починиоци никада нису откривени.

Усташки графити

Последњих година, како сазнаjемо, на плажи у Подградини, провокациjе упућене Србима су све учесталиjе. Јула 2010. године, наjпре вербално, потом и физички, нападнути су четрдесетогодишњи мушкарац и његова два сина од 14 и 16 година, само зато што су говорили екавски. Како су хрватски медиjи тада писали, чланови нападнуте породице били су Срби коjи имаjу хрватско држављанство, а живе у Немачкоj. Нападачи су дан касниjе ухапшени и приведени судиjи за прекршаjе.

 

ТОМПСОНОВ КОНЦЕРТ КАО ОКИДАЧ

ГРАФИТИ на плажи у Подградини, кажу Срби из околине Задра, своjеврстан су наставак буjања усташтва коjе jе кулминирало на концерту Марка Перковића Томпсона у Книну. На његовом наступу у граду под Динаром, подсетимо, Томпсон jе на позорницу изашао уз усташки повик „За дом“. Током концерта чули су се и повици: „Убиj Србина“, а певало се и „Ми Хрвати не пиjемо вина, само крви четника из Книна“.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

УСТАШКИ СИМБОЛИ И НДХ ПОСТАЛИ „УМЈЕТНИЧКА СЛОБОДА“

НА ЗИДУ ШКОЛЕ У БИЛИЦАМА УСТАШКИ ГРБ – Jadovno 1941.

У Хрватскоj ни покоjници немаjу право на ћирилицу! – Jadovno …

Олуjа – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: