fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ДАН СЈЕЋАЊА НА СВЕ СРПСКЕ ЖРТВЕ НЕ МОЖЕ БИТИ 21. ОКТОБАР

Vladimir Lukic

БАЊАЛУКА, 3. ОКТОБРА /СРНА/ – Извршни одбор Удружења „Јасеновац – Доња Градина“ има низ примjедби на инициjативу дневног листа „Прес“ да се 21. октобар, датум њемачког злочина у Крагуjевцу, обиљежава као дан сjећања на жртве фашизма у Другом свjетском рату,  изjавио jе предсjедник овог одбора Владимир Лукић.

„Инициjатори овакве идеjе требали су прво размислити о наjвећим жртвама, о мjесту страдања и о злочинцима коjи су то починили, jер jе сигурно да Ниjемци нису чинили наjвеће злочине у бившоj Југославиjи, већ да jе то урадила  НДХ за вриjеме Другог свjетског рата“,  рекао jе Лукић новинарима након сjеднице Извршног одбора овог удружења.

Лукић jе истакао  да то питање треба повjерити научним институциjама, људима коjи су то преживjели, као и организациjама коjе се тиме баве, наводећи да jе притом потребно искључити дневну политику из таквих разговора jер у супротном од доказивања  истине о злочинима у Другом свjетском раду  неће бити ништа.

Он  jе рекао да jе на сjедници Извршног одбора разматран завршетак Пете међународне конференциjе и штампање Зборника о тоj конференциjи, те посебно Декларациjе о геноциду над Србима, Јевреjима и Ромима коjу jе починила НДХ у Другом свjетском рату.

Лукић jе рекао да jе та  декларациjа врло важан и тачан докуменат коjи ће добро доћи за расправу о проглашавању датума свих жртава фашизма у Другом свjетском рату.

Он jе истакао  да предстоjи заjеднички састанак како би се утврдила истина о почињеним злочинима у Другом свjетском рату, jер нема мира на Балкану међу земљама бивше Југославиjе док се не буде истине и док се  jасно не каже ко jе шта урадио и коjе jе злочине починио.

„Сигурно да то не може бити датум 21. октобар гдjе jе извршен злочин над одређеним броjем људи у Шумарицама код Крагуjевца у односу на десетине хиљада злочина коjи су почињени у БиХ, Херцеговини, Лици, Далмациjи, Јадовну и Јасеновцу као наjвећем стратишту Срба у Другом свjетском рату“, закључио jе Лукић.

Лукић jе на краjу додао да се процjењуjе да jе у Другом свjетском рату страдало око милион Срба, наводећи да jе то истинит податак коjи засигурно историчари не могу побити.

Послиjе три мjесеца велике акциjе, београдски лист „Прес“ предао jе недавно министру рада и социjалне политике Србиjе Расиму Љаjићу више од 16 000 потписа да се 21. октобар, датум њемачког злочина у Крагуjевцу, обиљежава као дан сjећања на све српске жртве у Другом свjетском рату.

Подршку инициjативи дали су предсjедник Србиjе Борис Тадић, премиjер Мирко Цветковић, предсjедница Скупштине Србиjе Славица Ђукић – Деjановић, скоро сви министри у Влади Србиjе, предсjедници политичких партиjа, посланици, угледне jавне личности и спортисти.

Извор: срна

Везане виjести:

А ШТА ЈЕ СА ЖРТВАМА УСТАШКОГ ЗЛОЧИНА?

„Шумарице“ дан сећања на српске жртве

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: