fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Изложба и филм о страдању цивила на Козари 1942. године

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/Izlozba_Prijedor.jpg

У Музеjу Козаре у Приjедору вечерас jе отворена документарно-историjска изложба под називом „Година страдања – 1942“, коjа садржи избор из легата Бошка Башкота.

Аутор изложбе виши кустос Музеjа Ведрана Адамовић рекла jе да су сви документи представљени на изложби из легата истакнутог учесника Народноослободилачког рата /НОР/ Бошка Башкота /1922-2013/, коjи jе 2007. године овоj установи уступио више од 1.000 копиjа архивске документациjе из периода НОР-а.

„Изложба се састоjи из 11 цjелина, од коjих би свака могла бити и самостално постављена, а све обрађуjу позадину офанзиве на Козари и jесењу офанзиву коjу jе провела њемачка група ` Хофман` у оквиру свога чишћења Козаре“, рекла jе Адамовићева.

Она jе додала да изложба обухвата период од jула до октобра 1942. године, а посебно обрађуjе велики покољ цивила у Великом Паланчишту у октобру 1942. године.

„Документи и фотографиjе, коjе су нам уступљени из Музеjа у Градини, показуjу какав jе био приступ у граду за вриjеме офанзиве, као што су суђења, потказивања, обрачуни, брутална вjешања. Та три мjесеца показуjу оно наjсвирепиjе што jе НДХ проводила, посебно у Приjедору“, истакла jе Адамовићева.

Директор Музеjа Зоран Радоњић рекао jе да jе изложба посвећена страдању цивила у Поткозарjу током 1942. године.

Осим изложбе, коjа ће за посjетиоце бити отворена до 28. jануара, у Музеjу Козаре вечерас jе премиjерно приказан филм „Да се њима никад не деси“ аутора Зорана Радоњића.

„Филм jе посвећен свим недужним цивилима свих ратова кроз људску историjу. Оно што на неки начин чини тужну љепоту овог тренутка jе то да jе филм плод вишемjесечног рада потомака жртава“, рекао jе Радоњић.

Он jе додао да су водичи кроз та стратишта на Козари били потомци страдалих у Великом Паланчишту, а филм чини више интервjуа са људима коjи су преживjели страдање.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Отварање изложбе „Година страдања-1942.“ и проjекциjа филма „Да се њима никад не деси“ у Музеjу Козаре у Приjедору

КЊИГА: „ПУТЕВИМА СМРТИ КОЗАРСКЕ ДЈЕЦЕ“ – ТАЈНА 

СЛOБОШТИНА 16.08.1942. – Мучеништво српске неjачи са Козаре

Паланчиште: 20. октобар – да се не заборави ! – Jadovno 1941.

Усташки покољ у Великом Паланчишту октобра 1942.год …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: