fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

„ЛЕДЕНА ТИШИНА ГОВОРИ“ О ЗЛОГЛАСНОЈ НОВОСАДСКОЈ РАЦИЈИ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/2015/Zlocin_nad_ubijenim_Srbima_u_Novom_Sadu.jpg

У Културном центру Новог Сада данас почиње седмодневни програм „Ледена тишина говори“, коjи jе посвећен сjећању на више хиљада жртава „Новосадске рациjе“, углавном Срба, Јевреjа и Рома.

Риjеч jе о воjноj акциjи мађарске окупаторске воjске изведене у jануару 1942. године у Новом Саду у коjоj jе сурово и брутално убиjено и бачено у ледени Дунав више хиљада недужних људи.

Програм почиње данас у 12.00 часова отварањем изложбе „Праведници међу народима“ у новосадском Малом ликовном салону.

У 17.00 часова биће одржана радионица „Мапирање града“, аутора Гордане Тодорић, на коjоj ће бити риjечи о мjестима страдања недужних жртава током „Рациjе“.

Послиjе радионице, у Великоj сали Културног центра Новог Сада у 19.00 часова биће приказан филм „Трговина на корзу“ /1965/, у режиjи Јана Кадара и Елмара Кроса.

Осим приказивања филмова, током седам дана биће одржано и низ других културно-умjетничких програма и радионица посвећених jедном од наjвећих геноцида у Другом свjетском рату.

Манифестациjа „Ледена тишина говори“ завршава се 27. jануара, на дан коjи се у свиjету обиљежава као Међународни дан сjећања на жртве и хероjе Холокауста.

„Новосадска рациjа“ jе воjна акциjа мађарске окупаторске воjске изведена од 21. до 23. jануара 1942. године у коjоj jе, према различитим историjским изворима, страдало од 3.000 до више од 5.000 недужних људи.

Међу страдалима су били дjеца, жене, старци махом Срби и Јевреjи, те одређен броj Рома.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 Везане виjести:

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: