fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Опасна релативизација усташких злочина

Alen Budaj

Директор Маргеловог института из Загреба Ален Будаj упозорио jе да у Хрватскоj постоjи jака тенденциjа да се усташки злочини релативизуjу и умањуjу тако што се кривица баца на Ниjемце и Италиjане, иако jе свирепост усташа далеко надмашила њемачке и италиjанске окупаторске снаге.

„Непрестано се у штампаним медиjима говори о страховитим злочинима хрватских антифашиста и партизана, а касниjе поратног Титовог jугословенског режима против Хрвата, што jе довело до тога да jе у Хрватскоj осмишљена краjње лоша и штетна музеjска поставка у Јасеновцу, а на сцени jе и прогон партизанских бораца од хрватског правосуђа `посттуђмановог` ХДЗ-а“, рекао jе Будаj за Срну.

Коментаришући инициjативу, покренуту у Хрватскоj, да некадашњи италиjански радни логор Кампор на острву Рабу буде мjесто за градњу главног хрватског центра за очување сjећања на жртве у коjем ће се чувати документациjа о концентрационим логорима, с тим да се прешућуjе постоjање усташких логора, Будаj jе рекао да се Маргелов институт заузима за очување сjећања на жртве фашистичког и нацистичког режима, али да се jасно и гласно каже истина о догађаjима из Другог свjетског рата.

„Ми смо за то да се каже истина о дешавањима из Другог свjетског рата, али без икаквих ревизионистичких намjера, па чак и онда када се жртвама италиjанских фашиста даjе видљива `предност` над жртавама хрватског усташког фашистичког терора“, рекао jе Будаj.

Говорећи о недавном хапшењу бившег хрватског министра унутрашњих послова Јосипа Бољковца, оптуженог да jе као партизански функционер наредио егзекуциjе усташа и домобрана послиjе Другог свjетског рата, коjе су се наводно проводиле 1945. и 1946. године у логору Дубовац, Будаj jе рекао да се „чак и Фрањо Туђман уздржавао од прогона своjих партизанских сабораца, али то агилно чине његови страначки насљедници“.

„Туђманови страначки насљедници прогоне антифашисте, а допустили су да усташки злочинци Иво Роjница, Миливоj Ашнер, Иво Корски, Нада Шакић и други умру мирном смрћу“, рекао jе Будаj.

Према његовим риjечима, хрватска држава прогања оне коjи су у Устав Хрватске уписали антифашистичке моменте, док са друге стране чини све да умањи историjску одговорност усташког покрета за почињене злочине тако што нису обновљени уништени споменици НОБ-а и НОР-а, а поготово jе изражен намjерни немар и небрига за мjеста бивших усташких концентрационих логора.

„Наводни антифашизам хрватских државних функционера jе дневнополитичког и аматерског карактера, док се стварни хрватски антифашизам сатанизуjе сваком приликом и у сваком облику“, нагласио jе Будаj.

Он jе подсjетио да jе Маргелов институт томе посветио посебну пажњу и штампао двиjе монументалне студиjе у коjима разокрива опасност ревизионизма у хрватском друштву, коjи дjелуjе погубно на очување сjећања на жртве холокауста и геноцида над српским, jевреjским и ромским народом.

„У Хрватскоj се прогоне и остарjели припадници властитог народа, само да се задовољи губитничка страна – она усташка коjа тражи освету над побjедницима у Другом свjетском рату на нашим просторима“, закључио jе Будаj.

Маргелов институт jе невладина организациjа jевреjске националне мањине у Хрватскоj. Уско сарађуjе са Центром Симон Визентал из Јерусалима и Институтом за истраживање Јасеновца из Њуjорка.

Извор: срна

Везане виjести:

ЗАГРЕБ НОВЦЕМ ЕУ ФИНАНСИРА ПРИКРИВАЊЕ ЗЛОЧИНА

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: