fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

У Борову отворена изложба и одржано предавање Моје Јадовно

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/borovo-noseca-slika.jpgСрпски народни форум из Борова и удружење грађана Јадовно 1941. из Бањалуке,  организовали су у суботу отварање изложбе „Моjе Јадовно“ и предавање на ту тему у Културном центру Борова.

Изложбом се кроз документовану визуелизациjу приказуjу страховити злочини над српским, и jевреjским жртвама у оквиру комплекса логора смрти Независне Државе Хрватске Госпић – Јадовно – Паг формираном на подручjу Лике почетком априла 1941. године у коме jе убиjено више од 40.000 жртава.

Аутори изложбе су Предраг Лозо, Драгослав Илић и Душан Ј. Басташић.

Према риjечима секретара СНФ-а, Зорана Коjића, коjи се вечерас приликом отварања изложбе обратио присутнима, забрињаваjућа jе чињеница да
наша jавност тако мало зна о jедном од првих геноцидних логора смрти Независне Државе Хрватске.

“Не само што jе госпићка група логора била први логорски комплекс оваквог типа у Другом светском рату, већ jе његов значаj нама, а и историчарима
истраживачима, знатно дубљи и указуjе на то да посљедице нацистичке идеологиjе нису имале своjу наjснажниjу злочиначку потпору на самом простору Њемачке већ се она jавила на самом почетку Дугог свjетског рата и на овим просторима jеднако погубно”- рекао jе Коjић.

Предсjедник Српског народног форума Горан Челар, указао jе да jе поред страшних злочина и мучења коjе су претрпjеле жртве логора Јадовно исто
тако застрашуjућа стигма ћутања коjа траjе до данашњих дана о томе шта jе представљало Јадовно у злочиначкоj Независноj држави Хрватскоj (НДХ) и какве су његове посљедице.

Аутор изложбе Душан Ј. Басташић подсjетио jе присутне током свог предавања, да се комплекс логора Јадовно налазио на подручjу НДХ коjа jе осим већег диjела данашње Хрватске, те БиХ, обухватала и Сриjем, те да jе управо у Јадовну страдала сама интелектуална елита Вуковара, похапшена већ 10. маjа 1941.

“Културни центар Борова и Српски народни форум су имали слуха за ову изложбу, а као што видите слике и призори из Јадовна су застрашуjући и тичу се и данас свих нас и у Бањалуци и у Вуковару и било гдjе на српском духовном простору.

Жалосно jе што хрватске власти и данас немаjу разумjевања према потреби потомака жртава Јадовна за његовим обиљлежавањем и доступности праве истине о овом, али и другим усташким логорима на подручjу НДХ. Такође, сви ми незадовољни смо и недовољном подршком институциjа Србиjе и Српске, jер ово што ми чинимо као поjединци данас у свиjету раде институциjе и ово jесте посао државних институциjа коjе се мораjу бавити и оваквим питањима. Ова изложба jе дакле данас ту због одговорног односа према жртвама, нашим прецима. Такође, оно што радимо у функциjи jе незоборава геноцида и злочина”- рекао jе jедан од троjице аутора изложбе, Душан Ј. Басташић.

Отварању изложбе и предавању, уз грађане Борова и Вуковара, присуствовали су и Начелник општине Борово Зоран Баћановић са сарадницима, Живорад Симић генерални конзул Републике Србиjе у Вуковару, Александар Чотрић, члан одбора за сарадњу са диjаспором и Србима у региону при Народноj Скупштини Републике Србиjе, протоjереj ставрофор Јован Радивоjевић, предсjедник Виjећа српске националне мањине Душан Латас, замjеник Градоначелника града Вуковара Срђан Милаковић, предсjедница СКД Просвjета Сретенка Чаовић, генерални секретар СНС Ђорђе Владисављевић, предсjедник српског Културног центра Вуковар Светислав Микеревић, представници омладинског клуба „Реакциjа“ из Вуковара, подпредсjедник „Завичаjног удружења Срба Озрена и Посавине“ Мирослав Микеревић и генерални секретар СДСС-а Данко Николић.

Домаћине ове за Борово значаjне манифестациjе, посебно jе обрадовао долазак из Новог Сада Јадовничког добротвора Драгана Гвозденовића, потомка жртава из Садиловачке цркве на Кордуну те долазак из Београда Јадовничког добротвора Ђорђа Алексића и предсjедника УГ Јадовно 1941 за Србиjу Милорада Милошевића са сарадницима.

Манифестациjу су пратили репортери РТРС-а из Бањалуке, Радио Борова, Радио Дунава из Вуковара, часописа Извор и ТВ продукциjе Заjедничког виjећа општина.

Организатори су посебно захвални Светлани Остоjић и Борису Шаховићу за несебичан труд исказан у постављању изложбе.

Изложбена поставка “Моjе Јадовно” може се погледати до 21. jуна у Сали Културног центра Борово.

Otvaranje izložbe

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: