fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

БЕЗ ПРАВДЕ НИ 20 ГОДИНА НАКОН МАСАКРА НА КОРАНСКОМ МОСТУ

Savo Štrbac

БАЊАЛУКА, 21. СЕПТЕМБРА (СРНА) – Директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац изjавио jе да ни 20 година након масакра 13 резервиста ЈНА на Коранском мосту у Карловцу ниjе окончан судски поступак за оваj злочин, нити су процесуирани сви његови учесници коjи су познати jавности.
Штрбац jе рекао да jе jедан од учесника у масакру припадник хрватског Збора народне гарде Михаjло Храстов до сада три пута ослобађан одговорности пред судом у Карловцу, након чега га jе Врховни суд Хрватске осудио наjприjе на осам, па на седам година затвора, али да jе у децембру прошле године Уставни суд Хрватске ту пресуду укинуо.
Он jе додао да jе Уставни суд Врховном суду наредио да поново суди, али да нови претрес, пети по реду, jош ниjе ни заказан, док се Храстов сада налази на слободи.
На оваj начин, суђење за масакр на Коранском мосту постало jе наjдужи процес за ратне злочине пред правосуђем у региону, коjи се води од 1992. године.
„Истрагом и исказима свjедока откривени су као извршиоци и Велимир Хрвоjевић, Петар Мандић и Живко Перишић, али они никада нису процесуирани“, нагласио jе Штрбац.
Према његовим риjечима, Тужилаштво за ратне злочине Србиjе се прошле године укључило у процес, jер су му се jавили преживjели резервисти, након чега jе прикупљену документациjу прослиjедило хрватском тужилаштву.
Штрбац jе додао да „Веритас“ посjедуjе комплетан спис о овом предмету коjи ће бити прослиjеђен Тужилаштву за ратне злочине у Београду.
„Оваj догађаj се незванично у хрватскоj jавности оправдавао убиством четворице хрватских полицаjаца код Будачке риjеке у августу 1991. године, за шта jе суд у Карловцу осудио шесторицу Срба на максималне казне и због чега jе ухапшен Миле Дакић као наводни подстрекатор“, обjаснио jе Штрбац, додаjући да су масакрирани Срби били резервисти регуларне воjске, а не припадници Териториjалне одбране Краjине коjи су планирали напад на Карловац, како jе то након масакра окарактерисано у хрватским медиjима.
Коментаришући изjаву хрватског предсjедника Иве Јосиповића да у Хагу нису прави кривци за ратне злочине, Штрбац jе рекао да након те изjаве очекуjе да Хрватска пронађе заиста одговорне за оваj, као и злочине у акциjи „Олуjа“.
„Ова изjава Јосиповића jе чудна и од њега то нисам очекивао, jер он важи за човjека коjи гради добре односе са сусjедима, али ако су у Хагу погрешни, нека хрватска пронађе и осуди праве кривце“, оциjенио jе Штрбац.
Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић рекао jе да jе маскар на Коранском мосту био увод у прави сукоб на овом подручjу и да jе за њега врло брзо сазнало и наjвише хрватско руководство, укључуjући и предсjендика Фрању Туђмана.
Он jе додао да се циjело вриjеме од 1992. године, када jе процес за оваj злочин започет, настоjи осудити само Михаjло Храстов, иако су познати и остали извршиоци, док по командноj одговорности ниjе нико оптужен.
Велимировић jе подсjетио да ће и ове године поново бити послата порука да нико ниjе одговорао ни за злочине у западнокраjишким општинама у jесен 1995. године коjе су починили припадници хрватске воjске, додаjући да наjновиjе ексхумациjе Срба у Бихаћу потврђуjу одговорност генерала Армиjе БиХ Атифа Дудаковића коjа jе са хрватском воjском на овом простору 1995. године дjеловала заjедно, на основу Сплитске декларациjе.
„Ни за то нико по командноj линиjи ниjе одговарао, као ни jедини преживjели потписници декларациjе Крешимир Зубак и Харис Силаjџић, док jе тадашњи командант Сплитске гардиjске бригаде Дамир Крстичевић данас савjетник хрватске премиjерке Јадранке Косор, што довољно говори о садашњем односу Хрватске према прошлости и евентуалном процесуирању ратних злочина“, рекао jе Велимировић.
Према његовим риjечима, додатни проблем представља и непостоjање потписаног споразума између БиХ и Хрватске за поступање у оваквим случаjевима, због чега се документациjа у Тужилаштву БиХ не може употриjебити нити доставити Хрватскоj.
На данашњи дан приjе 20 година група припадника хрватског Збора народне гарде извршила jе на мосту на риjеци Корани у Карловцу масакр над 13 резервиста ЈНА, а у групи од 17 заробљених спасила су се четворица, коjи четири године свjедоче пред хрватским судовима у вези са овим злочином.

Извор: срна

 

Корански мост – видео

Везане виjести:

НЕМА КАЗНЕ ЗА ЗЛОЧИН НА КОРАНСКОМ МОСТУ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: