fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

БОЛНО СЈЕЋАЊЕ НА НЕСТАЛЕ СРПСКЕ БОРЦЕ И ЦИВИЛЕ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/bijeljina.jpg

БИЈЕЉИНА, 10. МАЈА /СРНА/ – На подручjу Сембериjе и Маjевице до сада су пронађена тиjела 293 српска борца и цивила коjи су нестали током рата, а након 22 године jош се трага за посмртним остацима 66 жртава, подаци су Удружења породица несталих биjељинске региjе.

Предсjедник овог удружења Смиља Митровић jе, након данашњег парастоса у манастиру Свете Троjице у Тавни позвала тужилаштва да убрзаjу процес тражења, а апел за помоћ упућен jе свима коjи имаjу било какве информациjе о несталима.

Према њеним риjечима, од краjа рата у Републици Српскоj jе пронађено 3600 посмртних остатака, а jош се трага за 1.450 несталих бораца и цивила.

Митровићева jе у рату изгубила деветнаестогодишњег сина jединца Драгана.

„Никада бол за дjететом не умине, али лакше би ми било да га пронађем и сахраним, да му гроб обилазим“, каже маjка.

Зоран Пикулић децениjама трага за маjком Марицом и оцем Воjиславом коjи су 1992. године убиjени у породичноj кући у сараjевском насељу Пофалићи, а има сазнања да су им тиjела три пута прекопавана и сахрањивана на различитим локациjама.

„Боли ме што се српске жртве минимизираjу. Тражимо само да сахранимо наjмилиjе и нећемо одустати, док смо живи тражићемо своjе жртве“, каже Пикулић.

Невенка Симић из Олова рекла jе новинарима да у правду за српске жртве више не вjеруjе.

Њен муж Мирко имао jе 45 година када jе нестао 1995. године на ратишту у Возући.

Парастосу у Тавни присуствовала jе и шеф канцелариjе Института за тражење несталих у Бањалуци Милиjана Боjић, коjа jе указала на потребу да се убрзаjу процеси тражења, али и идентификациjе несталих коjи се налазе у спомен- костурницама и халама.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: