fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Будај: Усташке заставе широм Загреба

zagreb1.jpg

ЗАГРЕБ – Загребачка полициjа ниjе предузела мjере с циљем уклањања више застава усташке НДХ на раскрсницама у граду, jер сматра да таква неонацистичка обиљежjа истакнута на jавним мjестима „не представљаjу прекршаj из области кршења jавног реда и мира нити други прекршаj из надлежности полициjе“, изjавио jе Срни директор jевреjске невладине организациjе „Маргелов институт“ Ален Будаj.

„Риjеч jе о  деривату  заставе НДХ,  као што постоjе и деривати нацистичког кукастог крста, коjи се поjављуjу на фудбалским  утакмицама широм Хрватске у форми `келтског крста`, само и овдjе хрватска полициjа не реагуjе, док jе у Њемачкоj законски таj исти симбол кажњив“, поjашњава Будаj.

Он сматра да службеници МУП-а Хрватске треба да се упознаjу са „палетом“ неонацистичких симбола,  jер су очито недовољно едуковани.

„Усташки грб почиње са биjелим пољем и  има 25 поља, како jе полициjска патрола  и утврдила, али  они за разлику од нас ту не виде ништа спорно. Они су констатовали тек да су семафорски ормарићи обоjени, што jе за њих искључиво комунални проблем“, истиче Будаj.

Он прецизира да jе данашња застава Републике Хрватске другачиjа од заставе НДХ, као и грб унутар ње, док jе грб истакнут на раскрсницама загребачких улица унутар хрватске тробоjнице недвосмислено истовjетан грбу са званичне заставе квислиншке Независне Државе Хрватске.

„Антифашистичка удружења,  у коjа спада и Маргелов институт, препознаjу фашистичке симболе чак и онда кад су умотани у `целофан домољубља`, али  за нас jе то недвосмислено рециклирање фашистичких симбола, док jе равнодушност грађанства и власти на такве поjаве дубоко забрињаваjућа“, наглашава Будаj.

Маргелов институт jе 29. фебруара упутио писмо министру унутрашњих послова Хрватске   Ранку Остоjићу у коjем захтиjева предузимање оштрих корака за детектовање и уклањање више застава са грбом усташке НДХ на загребачким раскрсницама.

„Сматрамо да дериватима фашистичких усташких застава и грбова нема мjеста у модерноj Републици Хрватскоj, као земљи кандидату за улазак у Европску  униjу“, каже се у писму.

Загребачка Полициjска управа данас jе Маргеловом институту доставила допис, у коjи jе Срна имала увид, у коме наводи да су „предузете  мjере и радње коjима jе утврђено да jе утврђено да су у Улици Хрватске братске заjеднице, у близини раскрснице са Улицом града Вуковара и зграде Општинског грађанског суда и  на раскрсници  Чулинечке цесте и Јужне улице  ормарићи за рад и регулациjу семафорских уређаjа обоjени црвеном, биjелом и плавом боjом у облику заставе“.

„У диjелу  обоjеном биjелом боjом налази се грб  величине око 30 пута 30 центиметара  са 13 поља биjеле и 12 поља црвене боjе, са првим почетним пољем биjеле боjе, без икаквих других знакова и симбола“, наводи се у полициjском допису.

Из самог изгледа, облика и садржаjа тако обоjених ормарића, како наводи загребачка полициjа,  не произлазе елементи неког од евентуалних прекршаjа из области jавног реда и мира нити неког другог прекршаjа из надлежности полициjе.

Такође,  додаjе полициjа, нису утврђени елементи постоjања кривичног дjела за коjи се прогон врши по службеноj дужности.

„Извршеним провjерама утврђено jе да су ормарићи за рад и регулациjу семафорских уређаjа у власништву `Загребачких цеста` ДОО и да одговорне особе нису упознате ко jе и када предметне ормариће обоjио на описани начин. Провjерама код надлежних тиjела града Загреба утврђено jе да не располажу сазнањима о времену и начину боjења ормарића нити им се било ко од удружења  грађана или поjединаца обраћао са таквим или сличним захтjевом“, каже се у непотписаном полициjском допису.

О локациjама уочених поjава, како се наводи, обавиjештено jе Комунална полициjа града Загреба ради евентуалног предузимања мjера и радњи из њихове надлежности.

Маргелов институт, невладина организациjа jевреjске националне мањине у Хрватскоj, недавно jе упутио и писмо у коме захтиjева да хрватски Сабор обустави покровитељство над комеморациjом у Блаjбургу, мjесту на коме су 1945. заустављене фашистичко-усташке воjне jединице Павелићеве НДХ у свом повлачењу пред антифашистичким ослободиоцима.

Оваj  институт, чиjе jе сjедиште у Загребу, упутио jе писмо и министру правосуђа  Хрватске Орсату  Миљенићу, у коме наводи да,   као организациjа jевреjске националне мањине коjа се бори против антисемитизма и расизма, одбацуjе у потпуности пресуду Прекршаjног суда у Книну и сматра се дубоко оштећеном када се усташка иконографиjа, умотана у сувенире, те службени усташки поздрав „За дом спремни“, према одлуци тог суда, проглашаваjу „старим повиjесним хрватским поздравом“.

 

Извор: nezavisne.com

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: